понедељак, 3. јул 2023.

Torta sa višnjama i šlagom

     Za ovu ukusnu i osvežavajuću tortu, ja sam koristila višnje iz zamrzivača a vi možete koristiti i višnje iz kompota ili sveže višnje. Zaista je jednostavna, jeftina i brzo se napravi...
POTREBNO JE: 
Za koru: 
3 jaja
3 kašike šećera
2 kašike ulja
3 kašike brašna
30 gr sitno rendane čokolade
1/2 kesice praška za pecivo
Fil od višanja: 
300 gr višanja bez koštica
(ja sam koristila iz zamrzivača)
3 dl vode +
sok koji su pustile višnje prilikom otapanja
5 kašika šećera
5 kašika gustina ili
1 kesica želatina
I još: 
1 kesica šlag krema
po želji strugane čokolade
PRIPREMA: 
    Odvojite belanca od žumanaca pa u sud za mućenje stavite belanca. Mutite ih mikserom dok ne zapene pa dodajte šećer sve vreme muteći i na kraju dodajte i žumanca. Mutite još koji minut pa dodajte ulje i na kraju umešajte špatulom brašno, prašak za pecivo i rendanu čokoladu.
Dobijenu smesu izručite u kalup za tortu prekriven pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 min. (zavisno od rerne). Ispečenu koru ohladite, izvadite iz kalupa i skinite pek papir.
Višnje stavite u sud za kuvanje, dodajte šećer, sok koji su pustile tokom odmrzavanja i 2 dl vode pa kuvajte desetak minuta. U 1 dl vode rastvorite gustin da nema grudvica pa dodajte u sud sa višnjama. Kuvajte uz mešanje dok ne dobijete dovoljnu gustinu pa sklonite sa vatre.
PS. Umesto gustina možete u 1 dl hladne vode rastvoiti želatin pa kada nabubri dodajte ga u sud sa višnjama i odmah ga sklonite sa vatre. U tom slučaju moraćete da ostavite da se fil ohladi i želira.
Na tacnu za tortu stavite koru pa preko nje rasporedite fil od višanja.
Posebno umutite šlag krem po uputstvu na ambalaži i njime premažite celu tortu. 
Odozgo je po želji pospite struganom čokoladom.
Tortu stavite u frižider da se ohladi i stegne pa je poslužite.





Нема коментара:

Постави коментар