среда, 1. новембар 2023.

Čoko mafini sa srcem od kokosa

    Obožavam mafine iliti mufine u raznim varijantama, slatke ili slane. Zaista ih nije teško napraviti a i namirnice ne moraju biti zahtevne. Kako god, uvek možete eksperimentisati sa njima, kao što ja često radim, jer je uglavnom osnovna smesa za njih veoma slična i u nju možete dodati razne vrste suvog ili svežeg voća, čokokladu i sl. Ja sam ovom prilikom u njih utisnula loptice od kokosa i verujte da sam oduševljena kako izgledom, tako i ukusom...



POTREBNO JE: 
12 papirnih korpica
Za 12 mafina
Za tamnu smesu: 
140 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1/3 kašičice sode bikarbone 
2 kašike kakao praha
1 celo jaje
70 gr šećera
1 vanilin šećer 
1,5 dl jogurta
40 gr margarina
Za srce mafina:
75 gr margarina
50 gr kokosa
2 kašike šećera u prahu
1 vanilin šećer 
Za čoko glazuru: 
50 gr čokolade za kuvanje
1 kašika kakao praha
2 kašike mleka
40 gr margarina 
Za dekoraciju: 
kokos i rendana čokolada
PRIPREMA: 
    U jedan sud pomešajte brašno, kakao, pr. za pecivo i sodu bikarbonu.
U drugi sud mikserom umutite jaje sa šećerom i vanilom, pa dodajte omekšali margarin i jogurt pa u to dodajte suve sastojke i sve dobro umutite mikserom da dobijete ujednačenu smesu.
Posebno u manji sud stavite omekšali margarin, šećer u prahu i kokos i sve dobro sjedinite (ja sam kratko mikserom najmanjom brzinom a zatim sam rukama dobro izradila tako da smesa bude kompaktna. Od nje oblikujte 12 loptica (kuglica) i stavljajte ih na plitak tanjir. 
U kalup za mafine stavite papirne korpice pa svaku napunite do pola tamnom smesom. U sredinu utisnite po jednu lopticu od kokosa pa dopunite korpice ostatkom tamne smese.
Stavite kalup u rernu zagrejanu na 180 st i pecite oko 20-25 min. (zavisno od rerne).
Za to vreme na laganoj vatri otopite izlomljenu čokoladu, kakao, mleko i margarin, sve vreme mešajući.
Pečene mafine sa korpicama izvadite iz kalupa, malo ih ohladite pa vrh prelijte mlakom čokoladnom glazurom. 
Ostavite da se glazura dovoljno stegne pa mafine po želji umačite u kokos, rendanu čokoladu ili mešavinu kokosa i rendane čokolade. Naravno, možete ih ostaviti i samo sa čoko prelivom.





Нема коментара:

Постави коментар