субота, 20. април 2024.

Kolač sa jabukama i kremom

     Ovaj jeftin i sočan kolač možete napraviti i bez krema i čoko preliva, tako što ćete ga samo posuti šećerom u prahu ili možete odozgo narendati čokoladu...ja sam ga pekla u malo većem plehu i zato mi se činilo da je tanak pa sam ga malo modifikovala, tj. prelila kremom i čoko prelivom...
POTREBNO JE:
Za smesu:
2 jajeta
1 čaša (od 2 dl) šećera
1 čaša ulja
1,5 čaše mleka
2 kašike džema od kajsija
1 čaša brašna
1 čaša griza
1 kesica praška za pecivo
1 kašika kakao praha
1 kašičica cimeta
2-3 jabuke
Za krem:
6 dl mleka
3 kašike šečera
1 kesica pudinga od vanile
2 kašike gustina
125 gr margarina
Preliv od čokolade
5 kašike vode
3 kašike šećera
2 kašike kakao praha
50 gr čokolade
50 gr margarina
PRIPREMA: 
    Umutite penasto jaja sa šećerom pa dodajte ulje, mleko, džem, brašno, griz, prašak za pecivo, kakao i cimet i sve sobro sjedinite najmanjom brzinom miksera. Na kraju dodajte jabuke koje ste oljuštili, očistili od semenki i izrendali. Lagano ih umešajte u smesu i sve izručite na uljem podmazan i brašnom posut pleh. Pecite na 180 st oko pola sata pa izvadite pleh iz rerne.
Za krem u sud za kuvanje stavite puding, gustin, šećer i vanilin šećer, sve izmešajte pa postepeno dodajte mleko. Izmutite žicom da nema grudvica, stavite na šporet i uz mešanje kuvajte dok se dovoljno ne zgusne. Sklonite krem sa vatre i dodajte margarin isečen na kocke pa sve zajedno umutite mikserom.
Krem malo prohladite pa ga nanesite na koru.
Posebno u manji sud stavite sve sastojke za preliv od čokolade i na laganoj vatri kuvajte dok ne dobijete srednje gust preliv. Sklonite ga sa vatre i prelijte preko krema.
Kolač dobro ohladite, isecite na kocke i poslužite.




Нема коментара:

Постави коментар