Odavno sam kupila modlice za keks i, iskreno, vrlo retko sam ih koristila. Uželela sam se sitnih suvih kolačića i setila sam se da iskoristim svoje modlice i napravim ove ukusne keksiće koji nisu toliko zahtevni za pripremu a mogu dugo da stoje. Ja sam od preostalog svetlog i tamnog testa uvijala i male kiflice, tako što sam svetlo i tamno testo stavila jedno na drugo, razvukla oklagijum, sekla truglove i urolala ih...
POTREBNO JE: 250 gr šećera
130 gr margarina
4 jaja
1 kašika masti
2 šolje mleka
1 kesica praška za pecivo
1 puna kašika kakaoa
1 kesica vanile
kora od limuna i
po potrebi brašna
PRIPREMA:
U sud za mešenja umutite penasto margarin. mast, šećer, po želji rendane kore limuna i vanilu pa dodajte jaja i sve ponovo lagano umutite. Zatim dodajte naizmenično brašno, ceo prašak za pecivo i mleko. Nastavite da mešate varjačom a zatim testo prebacite na radnu površinu i mesite rukama. Po potrebi dodajte brašna. Testo treba da bude glatko, ni tvrdo ni meko. Podelite ga na dva dela pa u jedan deo dodajte kakao izmešan sa kašikom vruće vode i ponovo ga umesite da se kakao sjedini sa testom.Vratite oba dela testa u sud, pokrijte i ostavite da odmaraju oko pola sata.
Nakon toga svetlo testo razvucite oklagijom debljine pola santimetra i vadite modlicama keksiće i ređajte ih u veći pleh prekriven pek papirom. Isto uradite i sa tamnim delom testa.
Pecite keksiće na 180 st. dok blago ne porumene.
Ovi keksići mogu da stoje nekoliko dana.
Нема коментара:
Постави коментар