петак, 20. јун 2014.

Kompot od višanja

      Stigle su mi višnje u bašti... ostavila sam jedniu količinu u zamrzivač za pravljenje soka i raznih poslastica tokom zime a spremila sam i kompot koji ću tokom godine koristiti u razne svrhe. Ja na ovaj jednostavan način pripremam skoro sve kompote već godinama i budu savršeni...
POTREBNO JE:
tegle od 850 gr (po potrebi)
višnje (po potrebi)
po 5 kašika šećera na svaku teglu
PRIPREMA:
              Višnjama skinite peteljke, dobro ih operite i složite u tegle (ove su od 850 gr). Nalijte tegle hladnom vodom pa zatim svu vodu izručite u jedan sud i u nju dodajte šećer (na svaku teglu ide po 5 kašike šećera. Zagrevajte vodu dok se šećer ne rastopi pa njom nalijte svaku teglu.
 
Tegle dobro zatvorite, poređajte ih u dubok sud, nalijte hladnom vodom do ivica tegli i uključite ringlu. Postepeno zagrevajte pa kad voda stigne do tačke ključanja, smanjite temperaturu i ostavite da se pasterizuju oko 15 minuta na temp. oko 90 st. znači voda ne treba za to vreme da ključa. 
      Ostavite tegle da stoje u loncu sve dok se potpuno ne ohlade. Tek tada ih izvadite iz vode, obrišite i ostavite sa ostalom zimnicom.


Нема коментара:

Постави коментар