недеља, 12. јун 2022.

Voćna piškota torta

        Ova torta je još jedna u nizu mojih osmišljenih torti i mogu vam reći da su svi koji su je probali bili oduševljeni njenim osvežavajućim ukusom. Kremasta, voćna, sočna i lagana.
Koristila sam namirnice koje su, manje-više, svakoj domaćici dostupne. Iskreno želela sam da umesto jagoda upotrebim višnje iz zamrzivača (ali ih više nije bilo, hehe) a vi možete koristiti i drugo voće po želji a umesto piškota možete koristiti i plazma keks, svakako nećete pogrešiti...
POTREBNO JE: 
2 pakovanja piškota
Vanil krem:
7 dl mleka
2 pudinga od vanile
1/2 čaše kisele pavlake
200 gr putera ili margarina
5 kašika šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
1 kesica šlaga u prahu
Fil od jagoda:
300 gr jagoda 
(ja sam iz zamrzivača)
5 kašika šećera
3 pune kašike gustina
voda po potrebi
Čokoladna glazura:
100 gr čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
PRIPREMA: 
        Skuvajte 5 dl mleka sa šećerom a u 2 dl rastvorite puding pa ga dodajte u mleko. Kuvajte dok se ne zgusne pa ga pokrijte tankom folijom i ostavite da se prohladi. U mlak puding dodajte margarin umućen sa šećerom u prahu i mutite mikserom da se dobro sjedini a zatim dodajte i kiselu pavlaku i ponovo lagano sjedinite.
Posebno umutite šlag po uputstvu na ambalaži pa 2-3 kašike šlaga dodajte u puding i lagano, najmanjom brzinom miksera sjedinite (nemojte duže od tridesetak sekundi).
U odgovarajući sud stavite sok koji su pustile jagode pa dodajte još onoliko vode, da bude ukupno oko 3 dl tečnosti. Dodajte šećer i gustin pa kuvajte dok se ne zgusne. Na kraju dodajte jagode i nastavite da kuvate još 2-3 minuta pa sklonite sa vatre.
Uzanu dugačku posudu (za štrudle) po dnu i sa strane prekrijte tankom alu folijom pa poređajte red piškota (možete ih na sekund pokvasiti u mleku ili soku) pa preko nanesite polovinu vanil krema - preko njega poređajte 6 piškota ( kao na slici) -  pa preko nanesite fil od jagoda - pa ponovo 6 piškota (kao na slici) - i drugu polovinu vanil krema i dobro ga izravnajte. Ostavite u frižider da se ohladi i stegne.
Otopite čokoladu sa uljem na pari i prelijte preko pa dekorišite ostatkom šlaga.
Tortu do služenja držite u frižideru.









Нема коментара:

Постави коментар