Ukoliko se zaželimo domaćeg hleba, najčešće pravim ove male hlepčiće, koji budu mekani kao duša sa tankom koricom, kakve ja volim...
POTREBNO JE:
800 gr nekog brašna
40 gr kvasca
1 kašika šećera
1 1/2 kašike soli
1/2 dl ulja
oko 4 dl mlake vode
PRIPREMA:
POTREBNO JE:
800 gr nekog brašna
40 gr kvasca
1 kašika šećera
1 1/2 kašike soli
1/2 dl ulja
oko 4 dl mlake vode
PRIPREMA:
U malo mlake vode stavite pola kašičice šećera, kvasac i kašiku brašna i ostavite da kvasac krene.
U vanglu stavite brašno, so, šećer, ulje i nadošli kvasac. Uz dodavanje mlake vode umesite mekše testo, prekrijte ga čistom krpom i ostavite na toplom mestu da se udvostruči. Prebacite ga na radnu površinu i ponovo ga lagano premesite.Testo podelite na lopte željene veličine, ruke premazujte uljem i od svake lopte oblikujte male hlepčiće i stavljajte ih na uljem podmazan pleh za pečenje. Ostavite testo da ponovo naraste i odmori.
U vanglu stavite brašno, so, šećer, ulje i nadošli kvasac. Uz dodavanje mlake vode umesite mekše testo, prekrijte ga čistom krpom i ostavite na toplom mestu da se udvostruči. Prebacite ga na radnu površinu i ponovo ga lagano premesite.Testo podelite na lopte željene veličine, ruke premazujte uljem i od svake lopte oblikujte male hlepčiće i stavljajte ih na uljem podmazan pleh za pečenje. Ostavite testo da ponovo naraste i odmori.
Hlepčiće pecite u rerni zagrejanoj na
najačoj temperaturi desetak minuta, zatim smanjite i pecite još neko
vreme, dok hleb ne porumeni tj. bude pečen. Pečen hleb poprskajte vodom i
umotajte u čist stolnjak da se ohladi.
SAVET: Pečenje hleba dosta zavisi od rerne a najbolje je da proverite da li je pečen, ako izvadite pleh iz rerne i ukoliko je hleb lagan, znači da je sigurno pečen.
SAVET: Pečenje hleba dosta zavisi od rerne a najbolje je da proverite da li je pečen, ako izvadite pleh iz rerne i ukoliko je hleb lagan, znači da je sigurno pečen.
Ja hleb obožavam. Ne jedem ga samo kada pravim testo sa krompirom, a u svim ostalim varijantama, daaaa!
ОдговориИзбришиOvaj tvoj izgleda bogovski! :D
Dudo, da budem iskrena ja izbegavam da jedem mnogo hleba ali volim kada ga lično umesim...
ИзбришиHleb ne jedem ili vrlo retko a ovaj tvoj bih sa uživanjem pojela.
ОдговориИзбришиZoko, ni ja ga baš ne jedem, ali me domaći svojim mirisom i ukusom izaziva i pojedem više no što treba...
ИзбришиHleb je prelep, volim domaći!
ОдговориИзбришиUjedno koristim priliku da uputim pozivnicu za blogersku igricu. Bilo bi mi drago ako bi učestvovali. Pozz, Suzana.
http://pekarica-suzyca.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju.html
Suzana, hvala ti za pozivnicu ali, razlog što neću moći da učestvujem, navela sam na tvom blogu. Pozdrav!
ИзбришиPlaniram da probam ove domace hlabcice, ali ja bih da pravim sa integralnim ili razenim brasnom, jer izbegavam da jedem beli hleb. Imate li neko iskustvo sa ovim vrstama brasna, da li da stavim pola-pola razmeru brasna? Ja sam tek pocetnica u kuvanju, pa nemam iskustva :) Dobrodosao mi je svaki predlog!
ОдговориИзбришиDraga početnice, možeš naravno da upotrebiš i integralno ili ražano brašno ali je ipak bolje pola-pola, zbog narastanja i mekoće testa. Probaj i svakako je zdravije izbegavati belo brašno. Koristi polubelo Tip 500 umesto belogTip 400. Možeš pomešati i sva tri brašna integralno, ražano i polubelo. Pozdrav...
ОдговориИзбришиHvala Zoro! Nisam jos pravila, i dobro je sto nisam, jer eto stavila bih T400 posto ga najvise koristim. Planiram ovih dana da probam, ali neki dan sam naucila kako se prave kiflice sa sirom, pa sad to teram... Veliki pozdrav!
Избриши