недеља, 27. октобар 2013.

Rolat (pita) sa šampinjonima

            Umesto pite sa šampinjonima, često napravim ove rolate koji su vrlo praktični za zakuske a posebno za one koji ne vole ukus i miris šampinjona, pošto se na ovaj način njihov ukus ne oseća puno...
POTREBNO JE:
1/2 kg kora za pitu i gibanicu
300-400 gr šampinjona
3 jaja
1 čaša kisele pavlake
2 glavice crnog luka (ili praziluka)
1 kašičica soli
2     "   suvog boljnog začina
2     "    ml. bibera
1 dl ulja
PRIPREMA:            
      Na malo ulja kratko prodinstati luk, dodati šampinjone koje ste sitno izmrvili (isitnili) rukama i nastavite sa prženjem, dok sva tečnost ne ispari. Posolite, pobiberite i dodajte suvi biljni začin. Sklonite, dodajte jaje i lagano sve izmešajte.
       Kore podelite na dva dela. Stavite jednu koru, poprskajte sa malo ulja, pa stavite drugu koru i tako redom dok ne stavite poslednju koru prvog dela. Preko nje rasporedite polovinu fila i lagano uvijte kore u rolat. Secite rolate širine oko 2-3 cm.   Tako uradite i sa drugom polovinom kora.
       U sud lagano umutite kiselu pavlaku sa 2 jaja.

Svaki komad rolata umočite u gornju smesu i ređajte na iljem podmazan pleh sa umočenom stranom nadole. Preko svakog rolata kašikom stavljajte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 250 st. oko 15 min. a zatim smanjite temperaturu na 180 st. i pecite (oko 30-40) min.
 Rolate služite tople a i hladni su izuzetno ukusni.
PS. Ukoliko želite, možete napraviti i veće rolate tako što ćete sve kore upotrebiti za jedan rolat. Nemojte da vas buni što se smesa razliva, jer će se prilikom pečenja sve sakupiti uz rolat.

1 коментар: