ZA KORE
8 belanaca
8 kašike šećera
3 " brašna
50 gr lešnika
ZA KREM
300 šećera
6 dl mleka
8 žumanaca
9 kašike brašna
150 gr margarina
5 kašike prah šećera
50 gr lešnika
I JOŠ
150 gr čokolade za kuvanje
malo ulja
oko150 gr piškota ili plazma keksa
1 kesica šlaga
PRIPREMA:
Umutite belanca sa šećerom pa kada se šećer otopi lagano umešajte brašno i mleven lešnik. Masu sipajte u najveći četvrtast pleh na koji ste predhodno stavili papir za pečenje. Pecite koru na 180 st. oko 20 minuta. Pečenu koru ohladite pa je presecite uzdužno na 3 dela.
U međuvremenu otopite šećer pa kad se karamelizuje dodajte 5 dl. mleka. Sklonite sa vatre jer će zapeniti a onda vratite i na laganoj vatri kuvajte dok se sve ne rastopi. Umutite žumanca, dodajte brašno i 1 dl mleka i sve dobro sjedinite pa sve to zakuvajte u karamel mleku. Kad se dovoljno zgusne, sklonite sa vatre, ohladite pa dodajte umućen margarin sa prah šećerom i mleveni lešnik.
Na tacnu stavite jednu koru pa je prelijte sa polovinom otopljene čokolade, pa kad se čokolada malo stegne preko nje premažite deo krema, pa poređajte nekoliko piškota, pa deo krema i tako ponovite dok se ne utroši sav materijal (vidite na slici). Poslednju koru sa strane premažite ostatkom krema i umućenim šlagom.
Super torta...baš mi deluje nešto što bi moji voleli.
ОдговориИзбришиSvečano ti obećavam da, dokle god imam kandidu, neću svraćati kod tebe na blog, jer mi je uvek loše od ovih predivnih slatkiša i djakonija, koje redovno praviš! :(
ОдговориИзбришиE, baš mi je žao što je to razlog nesvraćanja kod mene. Kada se budeš oslobodila te napasti, svrati...
ИзбришиDivna kremasta torta ,a sa lešnikom je najbolja..Super
ОдговориИзбришиHvala Džoli. Pozdrav iz Požarevca...
Избриши