уторак, 29. јул 2014.

Galete sa mašću

            Setila sam se galeta, koje je moja majka nama nekada pravila a koje su bile sipkave i topile su se u ustima. Mogle su stajati danima i uvek su ostajale iste. Pošto nemam onaj stari pravougaoni kalup, koji je moja majka koristila, pekla sam ih na tosteru...
 POTREBNO JE:
2 žumanca i 1 celo jaje
200 gr šećera
250 gr sv. masti
2-3 vanilin šećera
1 kašičica soli
brašna po potrebi
PRIPREMA:
              U manju vanglu stavite mast, šećer, so i vanilu pa mutite mikserom dok ne postane penasto. Sada postepeno dodajte brašno i mutite varjačom sve dok budete mogli a onda počnite rukama. Mesite uz dodavanje brašna dok ne dobijete ni meko ni tvrdo testo. Izvasite testo iz vangle i još malo ga mesite rukama.
             Od dobijenog testa pravite male loptice u obliku valjka...
             Zagrejte toster ili, ukoliko imate kalup za galete i stavljajte po nekoliko komada. Poklopite, malo pritisnite i pecite po 3-4 minuta, tj. dok ne porumene. Vadite ih i nastavite dok ne potrošite sve loptice.




6 коментара:

  1. Ne koristim baš mast , ali sigurna sam da im daje poseban okus i prhkost. Baš si lijepo napravila ove galete !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pravila sam ih ja i sa uljem i margarinom ali nisu ni približno kao ove sa mašću...ove budu nešto poput vanilica a mogu i dugo da stoje...

      Избриши
  2. odlične galete... ni ja nemam kalup i ovo sa tosterom mi je odlična ideja ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, ja ih već godinama pravim na tosteru, jes' da im šare nisu iste ali bitan je ukus...

      Избриши
  3. Одговори
    1. Hvala, ja sam njih zavolela još kao devojčica i danas su mi najdraže, onako sipkave, ukusne...

      Избриши