субота, 12. децембар 2015.

Rolovane baklave sa jogurtom, kokosom, orasima, jabukama i suvim grožđem

          Znam da postoje recepti za baklave sa jogurtom, ali ja sam želela da nešto izmenim, dodam i dobila am dve vrste baklava savršenih kombinacija ukusa...


POTREBNO JE:
1/2 kg tankih kora
3 jajeta
1 čaša (od 2 dl) jogurta
1 čaša   "    šećera
1 čaša   "  ulja
1 prašak za pecivo
ZA PRVU BAKLAVU
150 gr kokosovog brašna
200 gr mlevenih oraha
1,5 dl mleka
3 kašike šećera
ZA DRUGU BAKLAVU
2 jabuke
100 gr suvog grožđa
2-3 kašike soka od limuna
ZA SIRUP:
3 čaše vode
4 čaše šećera
PRIPREMA:
           Umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje i jogurt i na kraju pecivo. Smesu podelite na dva dela i u jedan dodajte kokosovo brašno. Podelite kore na 4 dela (za 4 rolata).
           U manji sud stavite da provri mleko sa šećerom pa njime prelijte ml. orahe, izmešajte i ostavite da orasi upiju mleko. Potopite suvo grožđe u sok od limuna.
           Za PRVU baklavu stavite jednu koru, premažite je sa malo nadeva sa kokosom, pa tako ponavljajte dok ne utrošite kore za prvi rolat. Na početku, celom dužinom kora stavite polovinu nadeva sa orasima, pa urolajte kore. To isto uradite i sa drugom četvrtinom kora. Oba rolata stavite na pleh podmazan uljem.
          Za DRUGU baklavu stavite jednu koru, premažite je sa malo nadeva sa kokosom, pa tako nastavite dok ne utrošite treću četvrtinu kora. Preko poslednje kore narendajte 1 jabuku i pospite polovinom suvog grožđa. Urolajte kore u rolat.  Ponovite postupak sa četvrtom količinom kora. Oba rolata stavite na pleh. Baklave pecite oko 40 min. na 200 stepeni, tj. dok ne porumene.
          U međuvremenu skuvajte sirup, pa prelijte mlaku baklavu.


       
         







3 коментара: