среда, 28. септембар 2016.

Pica-kupus kifle


            Verujem da vam se dešavalo da, kada stavite mleko da kuvate (a nije mu prošao rok), ono se profurda, zgruša, tj. odvoji se voda od mleka, podseća na surutku i bacate ga, iako se ono, ustvari nije pokvarilo. Možete ga takvo zajedno sa sitnim grudvicama nalik siru, upotrebiti za pripremu hleba, kifli i sl.
            Moram priznati da sam i ja to radila ali od kada sam pročitala da je ono izvrsno za kisela i ostala testa, ja ga od tada ne bacam. Ovog puta sam ga iskoristila za ove izuzetno ukusne kifle.
            PS. Ovo je samo moj predlog a vi možete koristiti i dole navedeni recept sa kojim sam malo eksperimentisala...
 
POTREBNO JE:
700 gr brašna (manje-više)
1 suvi kvasac
2 kašičice pr. za pecivo
1 jaje
1/2 dl ulja
4 dl profurdalog mleka ili:
(2 dl mleka,1 dl jogurta i 1 dl vode)
125 gr margarina
100 gr kačkavalja
po želji (salame, kulena i sl.)
po ukusu kečapa
3 kašičice soli
2 kašičice šećera
po želji susama, kima ili sl.
PRIPREMA:
             U posudu za mešenje stavite brašno, kvasac, pecivo, so, šećer i jaje. U posebnu posudu izmešajte mleko, jogurt i vodu, zagrejte da bude mlako te dodajte u posudu sa brašnom. Mesite testo, uz postepeno dodavanje ulja. dok ne postane glatko, ni meko ni tvrdo. Ostavite ga da uskisne, a onda ga razvucite oklagijom debljine pola centimetara. Premažite ga margarinom, pa presavijte kao knjigu. Ostavite da odstoji desetak minuta pa ga ponovo razvucite u obliku pravougaonika.
              Premažite ga kečapom, i narendajte kačkavalj. Po sredini poređajte tanke kolutove salame, kulena i sl. pa testo (koru) presavijte sa jedne i druge strane, preko poređanih kolutova, tj. urolajte je.
              Tacnom ili nožem secite trouglove i ređajte na uljem podmazan pleh. Ostavite da malo odmori, po želji premažite umućenim jajetom, pospite susamom i pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 st. (zavisno od rerne), oko pola sata. tj. dok ne porumeni.
           
           





3 коментара:

  1. Pravim upravo....jedva cekam da zagrizem....Bas su veliki komadi...kako bi bilo da se testo podeli pa da se mazu dva pravougaonika...ja to zbog svog prvaka kome pakujem uzinu razmisljam....inace nista komadima ne fali...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Miro na komentaru... naravno da možeš praviti i manje komade, baš onako kako si i mislila. Možeš i rendati salamu i bilo koji suh. proizvod, lakše će biti za rezanje trouglova. Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala Miro na komentaru... naravno da možeš praviti i manje komade, baš onako kako si i mislila. Možeš i rendati salamu i bilo koji suh. proizvod, lakše će biti za rezanje trouglova. Pozdrav!

      Избриши