POTREBNO JE:
Kora od belanaca
3 belanceta
2/3 čaše od (180 ml) šećera
2/3 čaše ulja
1/2 čaše brašna
2 kašike kakaoa
1,5 kašike pr. za pecivo
1 vanilin šećer
Za krem:
6 dl mleka
3 žumanaca
1 celo jaje
7 kašika šećera
5 kašika gustina
1 vanilin šećer
1 punu kašika želatina
Za preliv:
1,5 dl mleka
oko 30 gr čokolade
Za šlag:
100 gr šlaga u prahu
100 ml mleka
I još: (nije obavezno)
malo čokolade ili kakaoa
1 kesica sladoleda straćatela
PRIPREMA:
Mutite žumanca, šećer i vanilin šećer oko 2-3 minuta pa dodajte ulje neprestano muteći dok ne dobijete gušću kremastu masu. Zatim ubacite brašno pomešano sa kakaom i pecivom pa lagano umutite najmanjom brzinom dok se sve ne sjediniti.
Smesu sipajte u okrugli kalup (22-24cm) na koji ste postavili pek papir i pecite koru na 200-220 st oko pola sata (zavisno od rerne. Pečenu koru ostavite da se prohladi pa je prelijte vrućim prelivom (otopite čokoladu u mleku). Ostavite koru da se dobro ohladi.
Za krem umutite žumanca i jaje sa šećerom pa dodajte gustin, vanilin šećer i mleko, sve dobro sjedinite i kuvajte dok se ne zgusne.
Posebno rastvorite želatin sa 2-3 kašike hladne vode pa kada nabubri dodajte ga u topao krem. Sve dobro umutite mikserom.
Zasebno umutite šlag sa mlekom i od njega 2-3 kašike dodajte u krem. Ponovo umutite krem (srednjom brzinom) i ostavite ga da se hladi.
Na tacnu za služenje stavite koru, preko nje nanesite krem a preko krema šlag.
Ukrasite je po želji i ostavite da se dobro ohladi i stegne u frižideru.
PS. Ja sam preko šlaga stavila sitno rendanu čokoladu i preko nje umućen sladoled iz kesice (ja sam imala od straćatele).
Нема коментара:
Постави коментар