Kada stignu sveže višnje, ukoliko mi ostanu neiskorišćene iz friza, najčešće iskoristim za sok, džem ili pekmez. Ovaj put sam pravila pekmez uz pomoć štapnog miksera i mogu vam reći da je fenomenalan 👌...
1,5 kg višanja bez koštica
(moje su marele)
600-700 gr šećera
tegle
PRIPREMA:
Višnje najpre odmrznite a zatim ih stavite u odgovarajući sud za kuvanje pa kuvajte 10-15 minuta uz mešanje. Nakon toga sklonite sud sa vatre pa višnje usitnite štapnim mikserom pa vratite na šporet.
Dodajte šećer (zavisno od višanja da li su slatke ili nakisele) pa nastavite da kuvate uz mešanje.
Kada počnu po vrhu da se pojavljuju "globuci" probajte gustinu tako što ćete izvaditi malo pekmeza na hladnu tacnu i ostavite da se ohladi... ukoliko se sok želirao, tj. zgusnuo, pekmez možete skloniti sa vatre.
Нема коментара:
Постави коментар