U okviru igrica Ajme, koliko nas je, naša draga Snježa sa bloga Vrtaljica, zadala nam je zadatak na temu šljive. Ovo je moje prvo učešće i prva ulaznica za navedenu blog igricu.
Obzirom da mi nije ostalo još puno vremena do isteka roka za igricu, odlučila sam se za ovu voćnu pitu. Žao mi je što moje slike nisu najboljeg kvaliteta jer koristim običan digitalni fotoaparat.
Potrebno je:
500 g kora za pitu
500 g nakiselih jabuka
500 g svežih šljiva
200 g šećera
150 g griza
1 dl ulja
1 kesica cimeta
1 kašika mlevenog karanfilića
Priprema:
Jabuke oljuštite, narendajte i pomešajte sa polovinom količine šećera i cimetom. Šljive sitno naseckajte i pomešajte karanfilićem i ostatkom šećera. Stavite koru, premažite je uljem, preko nje drugu koru koju takođe premažete uljem. Na jedan kraj stavite jabuke, pospite ih grizom i samo jednom uvijte.
Zatim stavite red šljiva, pospite ih grizom, pa koru uvijte do kraja u rolat i stavite je u podmazan pleh.
Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Poređane kore premažite uljem i preostalim sokom od jabuka i šljiva.
Stavite pitu da se peče oko pola sata na 180 stepeni, odnosno, dok ne porumeni. Ispečenu pitu isecite na komade i po želji pospite šećerom u prahu.
Obzirom da mi nije ostalo još puno vremena do isteka roka za igricu, odlučila sam se za ovu voćnu pitu. Žao mi je što moje slike nisu najboljeg kvaliteta jer koristim običan digitalni fotoaparat.
Potrebno je:
500 g kora za pitu
500 g nakiselih jabuka
500 g svežih šljiva
200 g šećera
150 g griza
1 dl ulja
1 kesica cimeta
1 kašika mlevenog karanfilića
Priprema:
Jabuke oljuštite, narendajte i pomešajte sa polovinom količine šećera i cimetom. Šljive sitno naseckajte i pomešajte karanfilićem i ostatkom šećera. Stavite koru, premažite je uljem, preko nje drugu koru koju takođe premažete uljem. Na jedan kraj stavite jabuke, pospite ih grizom i samo jednom uvijte.
Zatim stavite red šljiva, pospite ih grizom, pa koru uvijte do kraja u rolat i stavite je u podmazan pleh.
Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Poređane kore premažite uljem i preostalim sokom od jabuka i šljiva.
Stavite pitu da se peče oko pola sata na 180 stepeni, odnosno, dok ne porumeni. Ispečenu pitu isecite na komade i po želji pospite šećerom u prahu.
Divno Zoki, i ja pravim sličnu pitu :)
ОдговориИзбришиOdlična pita!
ОдговориИзбришиOdlicna pita.
ОдговориИзбришиCesto kad pravim pite ovog tipa, umesto griza stavim kokos ili pomesam mleveni keks sa grizom. Bude odlicna.
Karanfilić ti je super dodtak ovoj piti. Dobra ti je slika, ali akoželiš bolje moraš da slikaš po dnevnom svetlu bez blica. Ako nemaš terasu iznesi na prozor i slikaj tako da je sunce uvek iza tebe. Ja fotkam sa običnim aparatom.
ОдговориИзбришиObožavam tako nešto :) Štrudle su uvijek dobrodošle :)
ОдговориИзбришиKrasna pita! Nisam nikad kombinirala šljive i jabuke, odlična ideja!
ОдговориИзбришиveć vidjela kod nade ovu pitu, odlična ti je, a slika ti je odlična, ja bih ti preporučila što i Jelena
ОдговориИзбришиSuper je pita ! Sviđa mi se kako izgleda ,a sigurno je i odličnog okusa i mirisna ! :)
ОдговориИзбришиSuper izgleda ovo moram da probam.!!
ОдговориИзбришиcenum kreativnu slobodu u svakom pogledu,ova pita je sigurno odlicna,kada naprvim uverit cu se,hvala Zorice,samo se igraj,zivot je vecna igra divna
ОдговориИзбришиHvala ti draga na lepom komentaru, ja zaista volim da experimentišem u kuhinji, ako je napraviš, verujem da ćeš biti zadovoljna ♥
Избриши