Po ovom receptu, koga imam zabeleženog u svojoj staroj svesci recepata, još od pre skoro 30 godina, vrlo često sam pravila i princes krofne i tulumbe. Kasnije sam isprobavala i druge recepte a ovaj put sam se vratila na ovaj stari.
Potrebno je:
1/4 litra vode
1/2 kašičice soli
1/2 " šećera
1 dl ulja
150 gr brašna
4 jaja
Za krem:
3 jaja
120 gr brašna
1 litar mleka
200 gr šećera
3-4 kesice vanilin šećera
100 gr prah šećera
Priprema:
Prokuvajte vodu, ulje, so i šećer, dodati brašno i mešati dok se ne stvori grudva. Sklonite sa vatre i stavite da se prohladi. U testo umešajte jedno po jedno jaje (ja to radim mikserom sa dodatkom za testo).
Kašičicom uzimajte testo i stavljajte gomilice na predhodno podmazan pleh, odvajajući ih jednu od druge. Pecite ih na 250 st. i ne otvarajte rernu, da bi krofne dobro narasle.
Za krem umutite žumanca, dodajte brašno i razredite sa malo hladnog mleka. Ostatak mleka stavite da provri sa dodatkom šećera i vanile i u njega zakuvajte žumanca sa brašnom. Kada se krem zgusne, sklonite ga sa vatre i u njega lagano umešajte dobro umućen šam od belanaca.
Ohlađene krofne presecite pri vrhu, punite kremom i pospite prah šećerom.
Potrebno je:
1/4 litra vode
1/2 kašičice soli
1/2 " šećera
1 dl ulja
150 gr brašna
4 jaja
Za krem:
3 jaja
120 gr brašna
1 litar mleka
200 gr šećera
3-4 kesice vanilin šećera
100 gr prah šećera
Priprema:
Prokuvajte vodu, ulje, so i šećer, dodati brašno i mešati dok se ne stvori grudva. Sklonite sa vatre i stavite da se prohladi. U testo umešajte jedno po jedno jaje (ja to radim mikserom sa dodatkom za testo).
Kašičicom uzimajte testo i stavljajte gomilice na predhodno podmazan pleh, odvajajući ih jednu od druge. Pecite ih na 250 st. i ne otvarajte rernu, da bi krofne dobro narasle.
Za krem umutite žumanca, dodajte brašno i razredite sa malo hladnog mleka. Ostatak mleka stavite da provri sa dodatkom šećera i vanile i u njega zakuvajte žumanca sa brašnom. Kada se krem zgusne, sklonite ga sa vatre i u njega lagano umešajte dobro umućen šam od belanaca.
Čini mi se da na netu ima najviše recepata za princes krofne. Zanimljivo je da svako ima svoj recept koji smatra najboljim, gotovo svi ističu da su duuugo tragali za pravim receptom. Zaista, ponekad ne uspe testo, ponekad je fil prilično tečan, uvek nešto fali da bi bile savršene. Ja sam pronašla svoj čarobni recept za princeze, ali mi se ovaj tvoj fil čini zanimljivim, nisam ranije ubacivala šam od belanaca i sad sam sigurna da ću sledeći put isprobati tvoj fil.Nadam se da će biti postojan.
ОдговориИзбриши