четвртак, 21. фебруар 2013.

Lisnata pita sa sirom od kiselog testa

           Uvek sam volela da kod svoje bake jedem ovakve pite od kiselog testa, jer tada nisu postojale gotove kore za pitu i gibanicu. A još kada bi je ispekla pod vršnikom ( pok. baka je živela u okolini Leskovca), to su bili specijaliteti koji se nikad ne zaboravljaju. Moram priznati da je tada bilo sve ukusnije i brašno i sir i jaja, nije bilo zagađenja i sada, koliko god se mi trudili da spremimo nešto slično, ne može nikada biti tako dobro i ukusno. Ja sam dodala margarin zbog listanja...
Potrebno je:
oko 500 gr brašna
pola kesice suvog kvasca (može i svež)
3 jaja
oko 300 gr sira
pola pakle margarina
ulje i
so po potrebi
Priprema:
             Zamesite testo od brašna, kvasca i malo soli sa dodatkom mlake vode, da bude mekše. Dodajte i kašiku dve ulja i kada ga dobro umesite, ostavite neko vreme da odmara. Zatim ga podelite na nekoliko komada i svaki komad razvijte okagijom, što tanje, pa premažite margarinom, s' tim što poslednju koru ostavite nenamazanu. Kore odmah stavljajte jednu na drugu. Nakon nekoliko minuta razvucite poslagane kore u jednu veliku i što tanju.
            U međuvremenu izmešajte jaja i sir. Sada poprskajte koru uljem i stavite preko nadev od sira i jaja.
            Urolajte koru i koliko možete razvucite je rukama uzduž kako bi bila što duža. Secite nožem  komade dužine oko 5 cm i uspravno ih ređajte u predhodno podmazanu tepsiju.
            Preko poređanih komada prelijte ostatak nadeva i malo ulja i pecite u zagrejanu rernu dok ne porumeni.
           Dok je još vruća, odvajajte komade i tople služite uz jogurt, kiselo mleko a moji najviše vole uz to ajvar.



9 коментара:

  1. To si opisala kao da je čas posla, pa priču kupujem i odlučila sam ovo isprobati. Izgleda za prste polizati:))

    ОдговориИзбриши
  2. Baka je znaci bila iz mog kraja, divna pita, volim takve recepte.:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam puno na lepim komentarima, drago mi je da vam se sviđa i zaista neke stvari a naročito one dobre se ne trebaju nikada zaboraviti a posebno naše detinjstvo koje smo provodili uz omiljena jela naših baka iz krajeva odakle smo potekli...

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман23 фебруар, 2013

    Očigledno sam mnogo propustila zato što nikada nisam imala baku na selu. :(
    Ovo predivno izgleda i sigurna sam da je još divnijeg ukusa. Ja tako pravim gibanicu! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман27 фебруар, 2013

    Thanks for the good writeup. It in fact used to be a enjoyment account it.

    Look advanced to more delivered agreeable from you!
    However, how can we communicate?

    My web blog buy instagram likes

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavam ovakva testa,ja sam isto neki sličan recept nasledila od nane....Super mi je da bih sada sa zadovoljstvom pojela komadi.

    ОдговориИзбриши
  7. ...ovo je jednostavno savršeno... divota!!!... :)

    ОдговориИзбриши