Ovaj domaći sok tj.sirup je veoma ukusan i zdrav sa sačuvanim vitaminima i bez ikakvih veštačkih dodataka i konzervansa.
POTREBNO JE:
1 kg pomorandži
1/2 kg limuna
1 kg šećera
3 limontusa
oko 1,5 l vode
PRIPREMA:
U vrelu vodu sipajte malo sode bikarbone i ubacite cele pomorandže i limun. Ostavite da odstoji oko 1h kako bi se iz kora eliminisali eventualni ostaci prskanja. Nakon toga operite voće.
Polovini pomorandži oljuštite kore do mesa a polovini ostavite. To isto uradite i sa limunom. Sada svo voće sameljite u mašini za meso ili u blenderu. U samleveno voće sipajte polovinu vode, dodajte 1 limontus i ostavite da stoji nekoliko sati. Nakon tog vremena dobro procedite voće (najbolje kroz gazu).
U ostatak vode dodajte šećer i pustite da provri. Sklonite sa vatre i dodajte proceđen sok i 2 limuntusa, dobro promešajte i punite, predhodno dobro oprane flaše.Sok tokom letnjih dana držite u frižideru a rimi na hladnom mestu.
Prilikom služenja u čašu sipajte 1/3 sirupa a ostalo dodajte običnu ili kiselu vodu.
POTREBNO JE:
1 kg pomorandži
1/2 kg limuna
1 kg šećera
3 limontusa
oko 1,5 l vode
PRIPREMA:
U vrelu vodu sipajte malo sode bikarbone i ubacite cele pomorandže i limun. Ostavite da odstoji oko 1h kako bi se iz kora eliminisali eventualni ostaci prskanja. Nakon toga operite voće.
Polovini pomorandži oljuštite kore do mesa a polovini ostavite. To isto uradite i sa limunom. Sada svo voće sameljite u mašini za meso ili u blenderu. U samleveno voće sipajte polovinu vode, dodajte 1 limontus i ostavite da stoji nekoliko sati. Nakon tog vremena dobro procedite voće (najbolje kroz gazu).
U ostatak vode dodajte šećer i pustite da provri. Sklonite sa vatre i dodajte proceđen sok i 2 limuntusa, dobro promešajte i punite, predhodno dobro oprane flaše.Sok tokom letnjih dana držite u frižideru a rimi na hladnom mestu.
Prilikom služenja u čašu sipajte 1/3 sirupa a ostalo dodajte običnu ili kiselu vodu.
Draga ovo su čisti vitamini,super ti je recept !
ОдговориИзбришиRecept je super,hvala!
ОдговориИзбришиHvala na komentaru, po ovom receptu najčešće pravim sokove i sa kombinacijom šargerepe, grejfurta i sl. jer se zadržavaju svi vitamini a posebno vit.C.
ИзбришиSamo da napomenem da se vitamin C razgradjuje na temperaturama visim od 50 stepeni, tako da upotreba vrele vode sigufno unistava veci deo C vitamina koji se nalazi u limunu i pomorandzama.
ОдговориИзбришиAnoniman, grešiš...kuvanjem iznad 100 st, se može umanjiti sadržaj vit. C za око 60% a ne na temp. većoj od 50 st. kao što ti misliš. Pročitaj šta piše u Vikipediji...
Избриши