понедељак, 3. март 2014.

Dečja rođendanska torta "MEDA"

            Namirnice koje sam upotrebila za izradu ove torte su izuzetno zahvalne za oblikovanje a torta je fenomenalnog ukusa. Najbolje je da se napravi dan-dva ranije, jer se tada potpuno stegne i izvrsna je za sečenje. Od ove mase možete praviti torte raznih oblika...
POTREBNO JE:
oko1 kg keksa (plazme ili petit ber)
oko 300 gr jafa keksa
250 gr margarina
1/2 l mleka
300 gr šećera
100 gr mlevenih oraha
1 puding od čokolade
150 gr čokolade
100 gr žele bombona
50 gr suvog grožđa
PRIPREMA:
            Polovinu keksa sameljite a polovinu sitno izlomite. Jafa keks i žele bombone naseckajte.
            Stavite šećer da se istopi pa kad dobije karamel boju sipajte mleko i na laganoj vatri skuvajte. Puding rastvorite u malo hladnog mleka i zakuvajte u mleku. Kad se zgusne, sklonite sa vatre, malo prohlaite pa dodajte margarin. Sve dobro umutite mikserom, dodajre rastopljenu čokoladu i na kraju sve ostale suve sastojke. Sve dobro izmešajte pa ostavite u frižider neko vreme da se ohladi i stegne. Nakon toga, ponovo umesite sve rukama i videćete, ukoliko je masa isuviše čvrsta dodajte malo soka od narandže ili sl.a ukoliko je nedovoljno čvrsta dodajte još keksa (zbog toga sam stavila odokativno keksa i jafe).
              Od dobijene mase oblikujte MEDU.
             Za ukrašavanje sam skuvala  puding od čokolade po uputstvu na kesici, u vruć puding sam dodalala  još 50 gr čokolade za kuvanje pa kad se čokolada istopila sklonila sam sa vatre da se ohlasi. Tada sam dodala oko 100 gr margarina i sve dobro umutila mikserom. Ukrašavala sam sa dodatkom šprica za torte.
PS. Tortu sam pravila za Prvi rođendan unuku mog brata.


2 коментара: