субота, 15. март 2014.

Jafa kolač (torta) na moj način

          Volim da experimentišem sa receptima. Ovaj kolač sam osmislila u trenutku kada sam poželela nešto slatko, brzo i ukusno. Obzirom da sam u kući imala sve dole navedene namirnice, "bacila" sam se na posao i dobila ovaj nov kolač, koji sa malom improvizacijom može biti i torta...
POTREBNO JE:
Za nepečenu koru
150 gr šećera
1/2 l mleka
1 puding od čokolade
150 gr margarina
15 jafa biskvita
oko150 gr plazma ili petit keksa
50 gr žele bombona raznih boja
malo suvog grožđa
malo mlev.oraha (nije obavezno) i
malo strugane kore oprane pomorandže
Za žele
1,5 dl isceđenog  soka od narandže (može i kupovni đus)
2-3 kašike šećera
3-4 kašike gustina (može u zamenu pola kesice želatina)
1 dl vode
Preliv od čokolade
100 gr čokolade za kuvanje
5 kašika šećera
6-7 kašika vode
1 kašiku ulja
PRIPREMA:
            Keks, jafu i žele bombone iseckajte, stavite u sud, dodajte ml.orahe i oprano suvo grožđe.
            Stavite šećer da se otopi pa kada dobije karamel boju dodajte 4 dl mleka i na laganoj vatri kuvajte dok se sav šećer ne otopi. Puding rastvorite u 1 dl mleka pa zakuvajte u provrelo mleko. Ostavite da se prohladi pa u njega dodajte margarin i sve umutite mikserom. U to dodajte ostale pripremljene sastojke i sve dobro izmešajte. Dobijenu smesu stavite na pravougaonu tacnu i lepo izravnjajte. Ostavite u frižider.
       U sud stavite vodu, pola količine soka i šećer da provri i u to dodajte gustin rastvoren u ostatak soka. Kuvajte dok se ne zgusne pa dobijenim želeom premažite kolač. Ostavite da se dobro ohladi.

       Na kraju kolač prelijte čokoladnim prelivom (skuvajte vodu, šećer i čokoladu i na kraju dodajte ulje).




 


Нема коментара:

Постави коментар