уторак, 12. август 2014.

Džem od šljiva

         Ovo je klasičan džem od šljiva, bez ikakvih dodataka...

POTREBNO JE:
šljive po potrebi
po 400 gr šećera na svaki kg šljiva
PRIPREMA: 
         Zrele šljive dobro operite, povadite im koštice i stavljajte ih u veću šerpu. Kuvajte na vatri uz stalno mešanje bez dodatka šećera. Negde pri polovini kuvanja dodajte šećer i nastavite da kuvate dok džem ne dobije potrebnu gustinu. Skuvanim džemom napunite predhodno dobro oprane i u rerni zagrejane tegle.
Napunjene tegle možete odmah zatvoriti original poklopcem ili ih možete otvorene staviti u zagrejanu rernu  da se ne uhvati korica. Ostavite ih u rerni dok se potpuno ne ohlade, pa ih tek tada zatvorite original poklopcima.
         PS. Ja sam ovu teglu džema odmah koristila dok je bio vruć, kao što se vidi na slici, pa je zbog toga malo ređi, a kada se ohladi bude gušći, stegne se (želira).



1 коментар:

  1. Kod nas još nisam ni videla šljive, tek u septembru inače jako volim ovaj klasični džem.Uživaj u njemu.

    ОдговориИзбриши