Od cvekle obično spremam salatu za zimu, sokove za jačanje imuniteta i sl. a ovom prilikom sam ih iskoristila za mafine koji su tako meki, sočni i ukusni...
POTREBNO JE:
(šolja od 2 dl)
1 3/4 šolje brašna
1 1/2 šolje šećera
3/4 šolje kakaoa
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica pr. za pecivo
1/4 kašičice soli
1 šolja gogurta
1/2 šolje ulja
2 jajeta (krupnija)
1 vanilin šećer
1 šolja pirea od kuvane cvekle
PRIPREMA:
U odgovarajuću posudu stavite jaja, ulje, jogurt, šećer i vanilu pa mutite mikserom 2-3 minuta najvećom brzinom. Posebno izmešajte brašno, kakao, pecivo, sodu bikarbonu i so pa dodajte u predhodnu smesu. Na kraju dodajte cveklu, sve izmešajte mikserom, najmanjom brzinom pa kad masa postane kompaktna, sipajte je u kalupe za mafine, predhodno podmazane uljem i posute brašnom i pecite oko 30 minuta na 190-200 stepeni. Pečene mafine kratko prohladiti, pa ih izvadite iz kalupa. PRIJATNO!
(šolja od 2 dl)
1 3/4 šolje brašna
1 1/2 šolje šećera
3/4 šolje kakaoa
2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica pr. za pecivo
1/4 kašičice soli
1 šolja gogurta
1/2 šolje ulja
2 jajeta (krupnija)
1 vanilin šećer
1 šolja pirea od kuvane cvekle
PRIPREMA:
U odgovarajuću posudu stavite jaja, ulje, jogurt, šećer i vanilu pa mutite mikserom 2-3 minuta najvećom brzinom. Posebno izmešajte brašno, kakao, pecivo, sodu bikarbonu i so pa dodajte u predhodnu smesu. Na kraju dodajte cveklu, sve izmešajte mikserom, najmanjom brzinom pa kad masa postane kompaktna, sipajte je u kalupe za mafine, predhodno podmazane uljem i posute brašnom i pecite oko 30 minuta na 190-200 stepeni. Pečene mafine kratko prohladiti, pa ih izvadite iz kalupa. PRIJATNO!
Točno, obično kada se spomene cikla, uvijek mislimo na njezine slane varijante. No, u slatkome je, kao ovdje, također jako dobra jer daje sočnost, ali i boju.
ОдговориИзбришиU pravu si, cvekla je namirnica koja se može koristiti i u slatka i u slana jela. Hvala ti draga na komentaru...
ОдговориИзбриши