субота, 2. јун 2018.

Torta sa jagodama i vanil kremom

         Ovo je moja modifikacija Kapri torte. Nestala je brzinom svetlosti jer se prosto topila u ustima.


POTREBNO JE:
Za koru:
7 belanaca
15 kašika šećera
1 kašika gustina
Za vanil krem:
7 žumanaca
8 dl mleka
9 kašika šećera
5 kašika brašna
1 puding od vanile
2 vanilin šećera
125 gr putera ili margarina
Za fil od jagoda:
oko 400 gr jagoda iz zamrzivača
4 dl vode
7-8 kašika šećera
6 kašika gustina
I još:
200 gr šlaga u prahu
PRIPREMA:
              Uključite rernu na 200 st. Odvojite žumanca od belanaca u posebne posude. Belanca umutite u šam, pa postepeno dodajte šećer. Mutite dok se sav šećer ne otopi i šam postane sjajan i gust. Sada lagano umešajte gustin. Izručite u okruglu posudu za pečenje koju ste prekrili pekpapirom i stavite da se peče. Nakon 5 min. smanjite na 180 st. i pecite oko pola sata (zavisno od rerne). Kora treba da bude vlažna tj. sunđerasta iznutra a blago rumena spolja. Izvadite iz rerne i ostavite da stoji.
             Za krem umutite žumanca, dodajte brašno i puding i oko 2 dl mleka pa sve dobro sjedinite. Ostatak mleka stavite sa šećerom da provri pa dodajte predhodnu smesu. Kuvajte dok se ne zgusne pa ostavite da se ohladi (povremeno promešajte da se ne uhvati korica). Posebno umutite puter sa vanilin šećerom pa dodajte u krem. Sve izmiksajte dok ne postane penasto.
             Jagode stavite u blender i dobro ih izmiksajte pa ih preručite u posudu za kuvanje u koju ste rastvorili vodu i gustin i dodali šećer. Sve kuvajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
             Na okruglu tacnu za tortu stavite koru sa koje ste skinuli pekpapir. Premažite je žutim kremom, pa preko krema nanesite fil od jagoda.
             Umutite šlag i premažite celu tortu. Ostavite da se dobro ohladi i stegne pa je poslužite.
             PS. Umesto vode i gustina možete koristiti puding od jagoda, samo smanjite količinu šećera.














Нема коментара:

Постави коментар