недеља, 5. јануар 2020.

Čokoladna torta

          Ovu kremastu tortu predivnog ukusa, morate obavezno probati i sigurna sam da ćete biti oduševljeni i da ćete poželeti još koje parče više. Ona je bila jedna od mojih novogodišnjih torti i svi su bili oduševljeni njome...

POTREBNO JE:
Za koru:
5 jaja
120 gr šećera
80 gr brašna
3 kašike kakoa
1 pr. za pecivo
1 kašika ulja
2 kašike tople vode
Za krem:
1/2 lit. mleka
5 kašika šećera
1 puding od vanile
2 kašike gustina
3 žumanceta
2 vanilin šećera
2 štangle bele čokolade
125 gr putera ili margarina
Za čokoladni preliv:
100 gr čokolade za kuvanje
1/2 dl vode
3 kašike šećera
2 kašike kakaoa
50 gr putera ili margarina
Za čokoladnu glazuru:
100 gr čokolade za kuvanje
30 gr putera ili margarina
2 kašike ulja
I još:
1 kesica šlaga od čokolade
PRIPREMA:
           U manju posudu prosejte brašno, pr. za pecivo i kakao i izmešajte kašikom.    Posebno mikserom mutite belanca i dodajte jedno po jedno žumance a zatim šećer i sve zajedno mutite dok se šećer ne rastopi. Na kraju dodajte mešavinu suvih sastojaka i lagano (nemojte mikserom) već špahulom sve dobro izmešajte. Izručite smesu u najveći pravougaoni pleh od vaše rerne, koji ste prekrili pek papirom. Pecite koru oko 15-20 min. na 180-200 st (zavisno od rerne). Pečenu koru ostavite da se hladi a potom je podelite uzdužno na 3 jednaka dela.
            Za krem umutite žumanca, gustin i puding od vanile sa 2 dl mleka. Ostatak mleka sa šećerom i vanilom stavite da provri pa dodajte predhodnu smesu. Kuvajte uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne, pa u još vruć krem dodajte čokoladu. Kada se čokolada otopi, sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi. U mlak krem dodajte puter (margarin) i sve dobro umutite mikserom.
            Za preliv u posudu stavite čokoladu, šećer, vodu i kakao i sve kuvajte na laganoj vatri. Kada se dovoljno zgusne, dodajte margarin i kada se otopi, krem sklonite sa vatre.
            Na dugačku tacnu stavite prvu koru, prelijte je polovinom čokoladnog preliva, (ostavite 2-3 minuta u frižider da se malo stegne) pa preko njega nanesite polovinu krema, stavite drugu koru, premažite ostatkom čokoladnog preliva pa preko njega nanesite ostatak krema, stavite i treću koru i preko nje prelijte glazuru od čokolade.
            Umutite šlag po uputstvu na kesici i ukrasite tortu. Tortu ostavite u frižider da se ohladi i stegne, pa je poslužite.










2 коментара: