U mojoj staroj svesci sam pronašla ovaj recept za kolač koga sam davnih devedesetih često pravila, koji je nažalost pao u zaborav. Evo, posle toliko godina, poželela sam ga se...
POTREBNE NAMIRNICE:
Za biskvit:
4 žumanaca
180 gr šećera
2 dl mleka
1 dl ulja
180 gr brašna
2 kašičice praška za pecivo
2 kašike kakaoa
Za šam:
4 belanaca
400 gr šećera
1,5 dl vode
Za čokoladnu glazuru:
150 gr čokolade
3-4 kašike mleka ili vode
2 kašike ulja
PRIPREMA:
Umutite penasto žumaca uz postepeno dodavanje šećera pa dodajte mleko, ulje i na kraju brašno pomešano sa pecivom i kakaom. Sve dobro sjedinite i pecite u pouljenom i brašnom posutom dubljem plehu srednje veličine na 180-200 st. oko 15 minuta (zavisno od rerne).
U međuvremenu umutite belanca u čvrst šam pa u njih lagano dodajte dobro ušpinovan šećer sa vodom uz neprestano mućenje. Nastavite da mutite dok se šam ne ohladi.
Umućen šam stavite preko biskvita a preko njega nanesite glazuru od čokolade koju ste pripremili tako što ste u manji sud stavili čokoladu i mleko ili vodu i otopili je na pari i na kraju dodali ulje.
Ostavite kolač da se dobro ohladi, secite ga na željene kocke i poslužite.
Нема коментара:
Постави коментар