понедељак, 28. март 2022.

Uskršnja pogača

          Dekorativna, lisnata pogača koju sam pravila za Uskrs a vi je možete napraviti i za druge prilike.
Veoma je ukusna, mekana a lomi se rukama...

POTREBNO JE: 
700 gr brašna
3 dl mleka
3 dl vode
1 kesica suvog kvasca
1 kašika soli
1 kašika šećera
2 jajeta
5-6 kašika ulja
oko 100 gr margarina
po želji susama i semena lana
PRIPREMA: 
          U vanglu za mešenje stavite prosejano brašno i so pa izmešajte.
Posebno rastvorite kvasac u mlako mleko i šećer pa dodajte u brašno a zatim dodajte ulje, 1 celo jaje i 1 belance. Sve dobro umesite rukama uz postepeno dodavanje vode sobne temperature.
Pokrijte testo providnom streč folijom ili krpom pa ostavite da naraste.
Naraslo testo izručite na radnu površinu, posutu brašnom. Podelite ga na 3 lopte (1 veću i 2 manje).
Od veće lopte oklagijom razvucite veliki krug i isecite je na  trouglove (zavisi kolikog prečnika vam je posuda za pečenje).
Svaki trougao namažite sa po malo otopljenog margarina pa ga urolajte u obliku kifli a zatim ređajte uz ivicu podmazanog okruglog kalupa i još jedan red.
Od jedne manje lopte oklagijom razvucite testo u obliku pravougaonika i secite ga na trake. Svaku traku premažite sa po malo margarina, urolajte i ređajte uz trouglove tj. kifle.
Od druge manje lopte pravite pletenice i dodatno ukrasite pogaču.
Pokrijte je i ostavite da odmara 10-15 minuta.
Umutite žumance sa kašikom mleka pa premažite odozgo a zatim pospite susamom i lanom.
Pogaču pecite u rerni na 200 st. oko pola sata, tj. dok ne porumeni.




Нема коментара:

Постави коментар