уторак, 13. децембар 2022.

Domaći hleb (vekna)

    Često mesim hleb kod kuće i moram priznati da mi je nekada to lakše nego da odem u prodavnicu a, iskreno, domaći mi je i ukusniji. Pripremljen na ovaj način, hleb je zaista mekan k'o duša, ukusan a korica tanka, ma, fenomenalan je 😋👌 
POTREBNO JE:
600 gr brašna
2 dl vode
1 dl mleka
7 gr suvog kvasca
2 kašičice šećera
1 kašika soli
5-6 kašika ulja
    U manji sud sipajte mleko i vodu, dodajte šećer i zagrejte da bude toplo (nikako vruće), pa dodajte suvi kvasac. Promešajte i ostavite da stoji neki minut pa sve zajedno sipajte u vanglu za mešenje.
Dodajte ulje i postepeno brašno, a zatim i so pa sve zajedno mesite dok prestane da se lepo za ruke.
Pokrijte testo streč folijom ili krpom i ostavite da naraste.
Ovako naraslo (uskislo) testo preručite na pobrašnjen radni sto i razvucite oklagijom na debljinu oko 3 cm. Urolajte testo u obliku vekne pa stavite na uljem ili mašću podmazan pleh. Pokrijte i ostavite da još malo odmori (naraste).
Pred pečenje zarežite malo po površini tankim nožem i pecite u rernu zagrejanu na 220 st. oko desetak minuta a zatim malo smanjite i pecite dok odozgo ne porumeni (sve zavisi od vaše rerne). 
Ispečen hleb odmah umotajte u krpu i ostavite da se tako hladi.



Нема коментара:

Постави коментар