уторак, 13. децембар 2022.

KROFNE

    Verujem da svi vole krofne a ja, prosto ih obožavam a posebno kada su mekane, lagane a iznutra šuplje. E, ove su upravo takve, k'o pena u rukama...

Nikada nisam pravila krofne sa oštrim brašnom, a sada sam, ali slučajno, uzela kesu na kojoj piše brašno tip 400, ali nisam odmah primetila da je oštro, tek kada sam ga zamesila. Na kraju je rezultat bio... nije važno što je oštro, važno je da je belo i da se sve brzo pojelo!
Potrebno je:
oko 500 g brašna
50 g margarina
2 žumanca i 1 celo jaje
50 g kristal šećera
kora od limuna
100 g prah šećera
oko 4 dl mleka
20 g svežeg kvasca
kesica-dve vanilin šećera
1/2 kašičice soli i
ulje za prženje
Priprema:
        Stavite kvasac u decilitar mlakog mleka sa kašičicom šećera i kašikom brašna pa sve izmešajte i ostavite da "zapeni".
U sud za mešenje stavite brašno, dodajte jaje i žumanca, kristal šećer, so, rastopljen margarin, rendanu limunovu koru i predhodno nadošli kvasac. Sve ovo mešajte varjačom (ja sam koristila mikser sa dodatkom za testo), dok se testo ne počne odvajati od varjače i suda, odnosno, dok se počnu pojavljivati mali mehurići u testu. Zatim pokrijte sud krpom i ostavite na toplom mestu da naraste. 
Izručite nadošlo testo na radnu površinu, koju ste posuli brašnom i lagano oklagijom razvucite testo debljine prsta pa čašom vadite krofne. Ostavite ih još pola sata pokrivene da odmore (narastu) a potom ih pržite na zagrejanom ulju, prvo poklopljene a drugu stranu otklopljene. 
Uvaljajte ih u prah šećer zamirisan vanilom.




Нема коментара:

Постави коментар