Odavno planiram da napravim ovu pitu koja me podseća na detinjstvo kada su ih naše bake i majke pravile. Konačno je došla na red i toliko je dobra da mi je žao što je nisami ranije pravila. Ali, kako kažu " Nikad nije kasno", pa i za ovu pitu. Obavezno je provajte, oduševićete se ali napominjem da je nikako ne prelivate sa puno sirupa jer mora ostati više suva, jer bi u protivnom više podsećala na baklavu. Prijatno!😋
500 gr tankih kora za pitu
oko 500 gr oraha
15 kašika šećera
150 gr margarina
2 dl vode
1 kesica vanile
PRIPREMA:
U nauljen pleh stavite 3 kore i svaku poprskajte sa po 3 kašike otopljenog margarina pa preko treće pospite mlevene orahe.
Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal (preko zadnje kore nemojte stavljati orahe, več je samo poprskajte margarinom i pospite sa malo kristal šećera).
Tako poređanu pitu isecite na kocke i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 200 st. Pecite desetak minuta pa smanjite na 180 st i pecite dok ne porumeni.
Za to vreme kuvaje vodu sa šećerom i vanilom ali da sirup bude ređi nego za baklavu.
Mlaku pitu prelijte toplim sirupom.
Ostavite da se pita dobro ohladi, pa je poslužite.
Нема коментара:
Постави коментар