Za naš najveći hrišćanski praznik Božić, obavezna je česnica kojoj se svakako raduje moja porodica jer predstavlja simbol rođenja Isusa Hrista.
MIR BOŽIJI! HRISTOS SE RODI!
POTREBNO JE:
oko 650 gr brašna
1 kesica suvog kvasca
2,5 dl mleka
2 dl vode
2 jajeta
7 kašika ulja
1 kašika šećera
2 kašičice soli
200 gr margarina
po želji susama
PRIPREMA:
U posudu za mešenje stavite prosejano brašno, 1 jaje, 5 kašika ulja i kvasac koji ste rastvorili u mlakom mleku kome ste dodali šećer. Počnite da mešate testo varjačom uz postepeno dodavanje mlake vode. Sada dodajte i so i nastavite da mesite rukama sve dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi ruke namažite uljem. Testo pokrijte i ostavite na toplom da naraste (ja nekada stavim u sasvim mlaku rernu).
Naraslo testo izručite na radnu površinu posutu brašnom i lagano premesite pa podelite na sedam delova (lopti). Svaku od šest lopti razvucite oklagijom u jajast oblik, premažite je rastopljenim margarinom, zatim zasecite nožem 6-7 puta do polovine pa urolajte, počevši od nesečenog dela ka isečenom.
Poređajte u pouljenoj posudi za pečenje tako da popunite ceo krug a sredinu suda popunite preostalom sedmom loptom testa koju ste takođe premazali margarinom.
Napomena: za ukrašavanje zamesite testo od brašna, vode i malo gustina bez kvasca. Pravite ukrase po sopstvenoj želji.
Sud sa česnicom pokrijte i ostavite da odmara još 10-15 min. pa je premažite umućenim jajetom i pospite po želji susamom. Ukrase nemojte premazivati jajetom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 st. dok ne porumeni.
Нема коментара:
Постави коментар