понедељак, 3. фебруар 2025.

Šlag torta sa ukusom karamela

 Recept za ovu tortu sam modifikovala, tj. prilagodila svom ukusu. Kremasta je a fenomenalan ukus karamela savršeno prija nepcima. Lagana je i verujem da ćete je i vi uživati u njenom ukusu...
POTREBNO JE: 
Za koru: 
2 jajeta
5 kašika šećera
5 kašika ulja
5 kašika mleka
100 gr brašna
3 kašike kakaoa
1 kašika praška za pecivo
Za preliv: 
1 dl mleka
30 gr kakaoa
3 kašike šećera
Za krem: 
5 dl mleka
100 gr šećera
50 gr gustina
100 gr lešnik karamela
100 gr margarina
Još:  
1 kesica šlaga
PRIPREMA:
    Za koru penasto umutite jaja sa šećerom pa dodajte ulje i mleko, pa lagano umutite mikserom. 
Na kraju dodajte brašno sa kakaom i pecivom pa špatulom ili varjačom sve sjedinite. Sipajte smesu u okrugli kalup i pecite na 180 st oko 15-20 min.
Za preliv u sud sipajte mleko, šećer i kakao, dobro izmešajte i sve kuvajte dok se malo ne zgusne.
Pečenu koru stavite na okruglu tacnu za tortu pa je prelijte ovim prelivom.
Za krem u sud sipajte 4 dl mleka, dodajte šećer i iseckane karamele pa kuvajte na laganoj vatri dok se karamele ne otope. U ostatak mleka rastvorite gustin pa ga dodajte u mleko. Kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Sklonite krem sa vatre, prohladite ga pa dodajte margarin. Sve zajedno umutite mikserom.
Hladnim kremom premažite prelivenu koru.
Umutite šlag po uputstvu na ambalaži pa njime premažite tortu i dekorišite je po želji.
Ostavite je u frižider da se dobro ohladi i stegne, pa je poslužite.





Нема коментара:

Постави коментар