уторак, 29. јануар 2013.

Baklava sa suvim šljivama i čokoladom

             Postoje raznorazne baklave ali je meni palo na pamet da probam sa ovom kombinacijom i pošto nisam pronašla neki sličan  recept na netu, morala sam da experimentišem. Baklava je rođena i pojedena u slast mojih ukućana...
Potrebno je:
1/2 kg tankih kora
oko 300 gr suvih šljiva
oko 150 gr čokolade za kuvanje
oko 200 gr margarina
2-3 kašike meda
300 gr šećera
Priprema:
            Suve šljive operite u vrućoj vodi pa ih sitno iseckajte. Čokoladu takođe što sitnije iseckajte. Pomešajte ih u jednoj posudi. Otopite margarin i krenite sa slaganjem baklave.
            U podmazan pleh poređajte 3-4 kore i svaku poprskajte margarinom. Na poslednju stavite deo nadeva i tako nastavite sve dok ne potrošite kore i nadev.
            Baklavu isecite nožem na rombove ili kako vi želite, poprskajte je ostatkom margarina i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite je dok ne porumeni.
          U međuvremenu skuvajte sirup za preliv od šećera, meda i 3-4 dl vode. Pećenu baklavu ostavite da se malo prohladi pa je prelijte sirupom.
          PS. Mislila sam da će se čokolada rastopiti u rerni ali  je ona ostala  skoro onakva kakva je i bila. Zaista je spoj suvih šljiva i čokolade izuzetan i  stoga vam je i preporučujem Moram priznati da nisam zadovoljna izgledom, ali ću se drugi put više potruditi, jer je ovo bila, kako sav vam i napomenula, moja experimentalna proba...


6 коментара:

  1. Zoro, super ti je eksperiment, nemam zamerki za izgled ovih baklava. Sigurna sam da su ukusne!

    ОдговориИзбриши
  2. Dopada mi se kombinacija. Suve šljive i čokolada idu odlično!

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je jako interesantna kombinacija i ne sumnjam da je jako uskusan i da su je ukućani u slast pojeli ! Odlično izgleda !

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман04 фебруар, 2013

    Verujem da je bila odlična, čim je ostala prazna tepsija. Sreća moja što moji neće kolače a ja sebi kupim par komada i zasladim se. No, ne mogu reći da ne volim da ih pravim. Jedan od omiljenih mi je obična baklava, kao i štrudle sa makom i orasima. Moraću zadovoljiti svoje potrebe! :D

    ОдговориИзбриши
  5. ...često sam znala razmišljati o tome kako bih napravila baklavu ali sa nekim sasvim drugim sastojcima od uobičajenih... ideja je odlična...i ovo ću sigurno isprobati... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se sviđa i ja sam probala napraviti nešto novo i neuobičajeno...

      Избриши