уторак, 19. фебруар 2013.

Krem pita sa šamom

        Recept za ovu brzu krem pitu, imam zapisan u svojoj prvoj svesci recepata još pre skoro 30 godina i nekada sam je često pravila. Evo, delim ga sa vama, jer baš na takav još nisam naišla...
Potrebno je:
4 jaja
20 kašike šećera
1 litar mleka
8 kašike brašna
3 vanilin šećera
četvrtast keks
Priprema:
             Umutite 4 žumanca sa 8 kašike šećera i dodajte brašno i 1/4 l mleka. Sve mikserom sjedinite.
U drugi sud sipajte preostalo mleko i pustite da provri, zatim sipajte predhodnu masu i kuvajte 5 minuta. Dodajte u krem i vanilin šećer.
             U četvrtast pleh ređajte keks i preko njega sipajte krem, pa preko krema poređajte još jedan red keksa i pleh stavite u zagrejanu rernu da se zapeče oko 5 minuta da keks malo porumeni.
             U međuvremenu umutite čvrst sneg od belanaca uz dodavanje 4 kašike šećera.  U posebnom sudu ušpinujte 8 kašike šećera sa 4 kašike vode kao za slatko. Ovaj sirup sipajte kašičicu po kašičicu uz neprekidno mućenje u sneg od belanaca.
             Ohlađenu krem pitu premažite šamom i kad se dobro ohladi secite je na kocke.
             PS. Ja nisam imala dovoljno strpljenja, da se krem stegne, već sam je isekla ranije, ali vam predlažem da je ipak predhodno stavite u frižider.
   
  

4 коментара:

  1. Sjećam se da je moja mama nekada znala raditi kolače s keksima, bili su jako popularni. Ove kremšnite su savršene. Posebno mi je drago kada naiđem na "kremasti" recept bez pudinga. Čim u receptu spazim da je puding jedan od sastojaka, a krema je visoka najmanje tri prsta, bježim glavom bez obzira. Umjetnjake ne podnosim:)

    ОдговориИзбриши
  2. Drago mi je da ti se sviđa, inače i ja više volim one starinske kremove ali danas je mnogima jednostavnije ukuvati puding u mleku. Ovaj recept je izuzetno jednostavan, brz i sa vrlo malo namirnica...

    ОдговориИзбриши
  3. Odličan je, ja isto tako imam sličan recept ali u fil ide griz umesto brašna :) Vidiš baš si me lepo podsetila :)

    ОдговориИзбриши
  4. Ja jako volim kremšnite , a vani ih rijetko jedem jer nekako nikada nisam sigurna u kremicu dok doma uvijek mislim da ja to ne bih znala tako dobro napraviti pa ih ne radim. Ali okušati ću se jednom :). Ova tvoja kremšnita mi jako dobro izgleda, baš kao što je rekla Laka kuharica krema je bez pudinga i time mi je ona prava !

    ОдговориИзбриши