Evo još jedne, moje omiljene salate za zimu, bez konzervansa i vinobrana. Povrće se ostavlja celo ili seče na krupno i tako ređa u tegle...
POTREBNO JE:
1/2 kg srednjih kornišona
1 kg paprika
nekoliko sitnihih glavica crnog luka
1-2 tikvice
1/2 kg zelenog ili nedozrelog paradajza
1/2 kg karfiola
nekoliko šargarepe
nekoliko čenova belog luka
biber u zrnu
Na svaku teglu od 3 l dodaju se:
2 pune kašike soli
1/2 šolje šećera (srednje)
1/2 šolje 9% sirćeta
PRIPREMA:
Povrće očistite i operite. Karfiol odvojite na cvetiće, veću šargarepu presecite na 2-3 dela, tikvice izrežite na kolutove...
Pripremljeno povrće ređajte u tegle, između stavljajte čenove belog luka, biber u zrnu i listove celera. Povrće pritisnite plastičnim zatvaračem, pa ih napunite ključalom vodom do vrha. Ostavite da stoji 30 min. pa odlijte vodu u šerpu. Ponovo je prokuvajte pa nalijte u tegle i ostavite još 15 minuta. Odlijte još jednom vodu u šerpu, dodajte so, šećer i sirće, pustite da provri i time nalijte tegle. Dobro ih zatvorite plastičnim poklopcem, ušuškajte ih i ostavite da se potpuno ohlade.
Tek tada ih prenestite u ostavu sa ostalom zimnicom.
1/2 kg srednjih kornišona
1 kg paprika
nekoliko sitnihih glavica crnog luka
1-2 tikvice
1/2 kg zelenog ili nedozrelog paradajza
1/2 kg karfiola
nekoliko šargarepe
nekoliko čenova belog luka
biber u zrnu
Na svaku teglu od 3 l dodaju se:
2 pune kašike soli
1/2 šolje šećera (srednje)
1/2 šolje 9% sirćeta
PRIPREMA:
Povrće očistite i operite. Karfiol odvojite na cvetiće, veću šargarepu presecite na 2-3 dela, tikvice izrežite na kolutove...
Pripremljeno povrće ređajte u tegle, između stavljajte čenove belog luka, biber u zrnu i listove celera. Povrće pritisnite plastičnim zatvaračem, pa ih napunite ključalom vodom do vrha. Ostavite da stoji 30 min. pa odlijte vodu u šerpu. Ponovo je prokuvajte pa nalijte u tegle i ostavite još 15 minuta. Odlijte još jednom vodu u šerpu, dodajte so, šećer i sirće, pustite da provri i time nalijte tegle. Dobro ih zatvorite plastičnim poklopcem, ušuškajte ih i ostavite da se potpuno ohlade.
Tek tada ih prenestite u ostavu sa ostalom zimnicom.
Нема коментара:
Постави коментар