среда, 21. октобар 2015.

Musaka sa tikvicama, paradajzom mesom

          Ukoliko niste probali musaku na ovaj način, preporučujem vam da je probajte...

POTREBNO JE:
2 tikvice
2-3 paradajza
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
nekoliko kašika ulja
300 gr mešanog ml. mesa
5 kašika pirinča
po ukusu suvog začina
po ukusu soli i ml. bibera
30 gr putera
2 kašike brašna
3 dl mleka
2 јаја
po ukusu muškatnog oraščića
50 gr kačkavalja ili tvrđeg sira
PRIPREMA:
                Na ulju propržite sitno seckani crni i beli luk oko 3 minuta pa dodajte mleveno meso. Pržite sve zajedno još desetak minuta, sipajte 2-3 kašike vode, dodajte suvi začin, posolite i pobiberite i na kraju umešajte predhodno na kratko obaren pirinač.
                Tikvice operite, isecite na kolutove i na kratko propržite na vrlo malo ulja sa obe strane.
                Za bešamel sos stavite puter da se otopi, dodajte brašno i nalijte mlekom, neprestano mešajući kako bi se rasturile sve eventualne grudvice brašna. Posolite, dodajte muskatni oraščić i kuvajte oko 4 minuta, pa sklonite sa vatre. U bešamel dodajte jaja i sve dobro izmešajte.
                Podmažite sa malo ulja vatrostalnu posudu, pa poređajte polovinu tikvica. Preko tikvica rasporedite ml. meso, preko paradajz isečen na kolutove, pa preko deugu polovinu tikvica.
                Preko tikvica prelijte pripremljen bešamel sos a preko njega narendajte kačkavalj.
                Pecite u zagrejanoj rerni na 180 st. oko pola sata, tj. dok musaka odozgo ne porumeni.






1 коментар: