уторак, 24. новембар 2015.

Med kolač sa orasima

            Odlična kombinacija meda i oraha sa karamel filom daju fantastičan ukus ovoj torti.
 POTREBNO JE:
ZA KORE:
3 jajeta
1/2 šolje (od 2 dl) šećera
2 kašike meda
1 kašičica sode bikarbone
125 gr margarina
1 dl ulja
200 gr ml. oraha
150 gr brašna
ZA KREM:
100 gr šećera
1 puding sa ukusom karamele
4 dl mleka
125 gr margarina
PRIPREMA:
               U sud stavite med i sodu bikarbonu da se karamelizuje, pa kada počne da peni dodajte šećer i margarin i mešajte dok se sve ne otopi i sjedini a zatim dodajte ulje, promešajte pa sklonite sa vatre. Posebno mikserom penasto umutite jaja, dodajte brašno i mlevene orahe i lagano umešajte. Ovu smesu dodajte predhodnoj smesi, sve mikserom sjedinite i izlijte u četvrtast ili pravougaoni pleh, predhodno obloženog pek papirom. Pecite koru oko pola sata na 180 st.
               Za krem stavite šećer da se (otopi) tj. karamelizuje, pa dodajte 4 dl mleka. Sklonite sa vatre da ne iskipi, zatim vratite, pa kuvajte dok se sav karamel ne otopi. Posebno izmešajte puding sa ostatkom mleka, pa ga dodajte vrelom karamel mleku. Kuvajte dok se ne zgusne, pa sklonite sa vatre. U mlak krem dodajte margarin, pa sve dobro umutite mikserom.
              Ohlađenu koru uzdužno presecite dva puta, da dobijete 3 kore.  Na odgovarajuću tacnu, stavite prvu koru, premažite je filom, zatim drugu koru i nju premažite filom i na kraju treću koru, koju takođe premažete filom. Ostavite da kolač odstoji nekoliko sati, pa ga secite na željene kocke.
              PS. Pečena kora je u početku tvrđa ali će stajanjem omekšati i biti sipkava i meka.






Нема коментара:

Постави коментар