четвртак, 10. јануар 2019.

Bajadera sa susamom

             Specifičan ukus pečenog susama me prosto opčini bilo da se nalazi u slatkim ili slanim receptima a u ovim bajaderama on je glavni sastojak i zbog toga želim da preporučim i vama da isprobate ovaj recept i verujem da ćete biti oduševljeni. Ukoliko želite posnu varijantu, tada upotrebite posni keks i posnu čokoladu...

POTREBNO JE:
I sloj:
200 gr šećera
1,5 dl vode
125 gr margarina
100 gr pečenog susama
200 gr mlevenog keksa
II sloj:
100 gr čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
III sloj:
200 gr šećera
1 dl vode
125 gr margarina
200 gr mlevenog susama
200 gr ml. keksa
Glazura od čokolade:
50 gr čokolade
3 kašike kakaoa
1/2 dl vode
3 kašike šečera
PRIPREMA:
           U suvoj posudi ispržite sav susam pa 200 gr sameljite na el. mašini za kafu a 100 gr. ostavite nesamleven.
           Za prvi sloj u odgovarajući sud stavite šećer da se otopi (karamelizuje) pa dodajte vodu. Kuvajte dok se sav karamel ne otopi pa dodajte margarin. Kada se i on otopi dodajte nesamleven susam i  keks i odmah sklonite sa vatre. Još toplu smesu preručite u manju pravougaonu tacnu ili kalup i dobro rukama izravnjajte smesu.
           Za drugi sloj istopite čokoladu i ulje na pari pa prelijte preko smese. Ostavite da se čokolada dobro stegne.
           Za treći sloj u odgovarajući sud stavite šećer i vodu da se šećer potpuno ne istopi pa dodajte margarin. Kada se i on istopi dodajte ml. susam i ml. keks, sklonite sa vatre, dobro sjedinite, prohladite i nanesite preko čokolade.
            Za glazuru, u manju posudu stavite šećer, vodu, čokoladu i kakao i sve zajedno kuvajte dok se ne dobije gustina čokoladnog preliva. Ovim prelijte preko trećeg sloja, ostavite da se bajadera dobro ohladi i stegne pa je secite na željene štangle.






Нема коментара:

Постави коментар