Svoje prve recepte i dan-danas čuvam zapisane u svojoj svesci čiji su listovi još odavno zamazani od čestog korišćenja ali su mi zaista izuzetno dragi jer me podsećaju na moja prva mladalačka kulinarska umeća, haha 😉. Poželela sam da malo istražim te stare rukopise i tako naiđem na ove ukusne točkiće za koje ne treba ni puno umeća a ni namirnica... 😊 brzo se naprave i ne upijaju masnoću 😊
POTREBNO JE:
5 kašika šećera
6 kašika mleka
6 kašika ulja
2 jajeta
1/2 kesice pr. za pecivo
2 vanilin šećera
po potrebi brašna i
ulje za prženje (može i mast)
nekoliko kašika prah šećera
PRIPREMA:
U manju vanglu umutite šećer, 1 vanilu, jaja, mleko i ulje, pa postepeno dodajte brašno i pecivo, neprestano mešajući varjačom, pa kada postane dvoljno gusto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i nastavite da mesite rukama uz dodavanje brašna. Testo ne sme biti ni previše meko ni previše tvrdo, već pogodno za razvlačenje oklagijom. Kada ste ga dobro umesili, rastanjite ga oklagijom debljine malo manje od 1 cm. Vadite krugove čašicom većeg prečnika a sredinu izvadite zatvaračem od flaše (tako sam ja radila a vi prema želji) tako da dobijete točkiće.
Zagrejte ulje ili pola masti pola ulja pa pržite točkiće minut-dva sa jedne i minut-dva sa druge strane. Pazite da ulje ne bude previše vrelo kako ne bi točkići zagoreli. Ispržene točkiće vasite u posudu, ohladite i uvaljajte u prah šećer zamirisan 1vanilom.
5 kašika šećera
6 kašika mleka
6 kašika ulja
2 jajeta
1/2 kesice pr. za pecivo
2 vanilin šećera
po potrebi brašna i
ulje za prženje (može i mast)
nekoliko kašika prah šećera
PRIPREMA:
U manju vanglu umutite šećer, 1 vanilu, jaja, mleko i ulje, pa postepeno dodajte brašno i pecivo, neprestano mešajući varjačom, pa kada postane dvoljno gusto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i nastavite da mesite rukama uz dodavanje brašna. Testo ne sme biti ni previše meko ni previše tvrdo, već pogodno za razvlačenje oklagijom. Kada ste ga dobro umesili, rastanjite ga oklagijom debljine malo manje od 1 cm. Vadite krugove čašicom većeg prečnika a sredinu izvadite zatvaračem od flaše (tako sam ja radila a vi prema želji) tako da dobijete točkiće.
Zagrejte ulje ili pola masti pola ulja pa pržite točkiće minut-dva sa jedne i minut-dva sa druge strane. Pazite da ulje ne bude previše vrelo kako ne bi točkići zagoreli. Ispržene točkiće vasite u posudu, ohladite i uvaljajte u prah šećer zamirisan 1vanilom.
Нема коментара:
Постави коментар