Obožavam ukus karamela a posebno sa dodatkom lešnika i to je bio razlog da eksperimentišem sa receptom i napravim ovu tortu, koja se ne peče a čiji ukus osvaja sva vaša čula.
Podloga:
200 gr mlevene plazme
50 gr pečenih lešnika
100 gr margarina
3 kašike prah šećera
po potrebi mleka
Karamel krem:
10 kašika šećera
100 gr lešnik karamela
3 dl mleka
1/4 kašičice sode bikarbone
oko 50 gr margarina
Još:
150 gr pečenih lešnika
100 gr mlevene plazme
2 šlag krema od čokolade
PRIPREMA:
U jednu posudu stavite keks, mlevenih lešnika, prah šećer i izmešajte. Posebno otopite nargarin pa dodajte u suvu smesu i uz dodavanje mleka umesite smesu koju ćete rukama ili čašom rasporediti na dnu okruglog kalupa sa obručem koji ste predhodno prekrili streč folijom.
U manju posudu stavite šećer da se lagano otopi pa dodajte mleko i iseckane karamele. Kada se sve lepo otopi dodajte sodu bikabonu i margarin pa sve dobro izmešajte. Sklonite sa vatre pa trećinu odvojte i u nju dodajte oko 50 gr mlevenih lešnika.
U ostatak karamela dodajte mlevenu plazmu i 100 gr. mlevenih lešnika. Sve dobro sjedinite mikserom.
Posebno umutite čvrst šlag krem sa malo manje mleka od potrebne količine na ambalaži.
Preko podloge stavite karamel krem sa plazmom i lešnikom pa preko nanesite šlag krem (malo ostavite za dekoraciju) i preko šlag krema prelijte odvojen karamel krem sa lešnikom.
Tortu dekorišite po želji ostatkom šlag krema, ostavite je u frižider da se dobro ohladi i stegne pa poslužite.
Нема коментара:
Постави коментар