понедељак, 20. мај 2024.

Uskršnja pogača

     Za ovogodišnji Uskrs, pravila sam ovu pogaču i naravno malo sam eksperimentisala, jer obožavam da sama osmislim kako će na kraju izgledati a u ukus ne sumnjajte...

POTREBNO JE: 
oko 600 gr brašna
pola kocke svežeg kvasca
2 dl mleka
1 dl vode
50 ml ulja
1 jaje
1 kašika šećera
2 kašičice soli
100 gr margarina
PRIPREMA: 
    U manji sud sipajte mlako mleko, dodajte šećer, izmrvljen kvasac i 1 kašiku brašna, sve izmešajte i ostavite da kvasac fermentiše (zapeni).
U sud za mešenje stavite brašno, dodajte ulje, belance (žumance ostavite za premaz pogače) i mešajte varjačom uz dodavanje mlake vode. Sada dodajte i so i nastavite sa mešanjem dok budete mogli varjačom a onda mesite rukama. Testo treba da bude glatko. Pokrijte ga i ostavite da naraste.
Nakon toga prebacite testo na radnu površinu i od njega napravite jednu veću, jednu srednju i jednu manju loptu.
Veću loptu podelite na 5 loptica i svaku oklagijom razvaljajte u krug prečnika desetak cm, premažite ih razmekšalim margarinom (sem poslednje) i ređajte jednu na drugu. Ostavite da stoje desetak minuta a zatim oklagijom razvucite krug prečnika suda u kome ćete je peći.. Prebacite ga u uljem podmazan sud a zatim nožem zasecite testo od sredine prema spolja (ali ne skroz već ostavite oko 2 cm nesečeno) tako da dobijete 8 trouglova. Svaki trougao od sredeine prebacite ka ivici suda.
Testo od srednje lopte podelite na 3 dela i napravite valjkove. Od njih napravite pletenicu i stavite je u praznu sredinu.
Od najmanjelopte testa napravite 2 valjka i uvijte ih pa stavite na pogaču uz ivicu suda.
Pokrijte pogaču i ostavite oko 15 minuta da odmara pa je premažite umućenim žumancetom i pospite po želji susamom, lanenim semenom...
Pecite pogaču u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.






Нема коментара:

Постави коментар