понедељак, 20. мај 2024.

Čoko torta sa višnjama i šlag kremom

     Ova osvežavajuća i veoma ukusna torta je nastala modifikovanjem drugih recepata prema mom ukusu a pravila sam je za Uskrs. Kremasta je i sočna tako da je zadovoljila svačiji ukus... 

POTREBNO JE: 
Kora: 
2 jajeta
150 gr šećera
1 kesica vanile
60 ml ulja
60 ml mleka
150 gr brašna
20 gr kakaoa
8 gr kesica praška za pecivo
Fil od višanja: 
250 gr višanja bez koštica
5 kašika šećera
4 kašike gustina
Beli krem: 
1 čaša kisele pavlake
1 kesica šlag krema od vanile
3 kašike šećera u prahu
1 kesica vanile
Čokoladni glazura:
100 gr čokolade za kuvanje
2 ravne kašike šećera
2 kašike vode ili mleka
2 kašike ulja
PRIPREMA: 
    Umutite penasto jaja sa šećerom i vanilom pa dodajte ulje i mleko, mutite još minut-dva pa umešajte špatulom mešavinu brašna, kakaoa i peciva. Sve lepo sjedinite pa smesu izručite u veći pleh prekriven pek papirom. Pecite na 180 st oko 15 min (zavisno od rerne).
Pečenu koru ohladite pa je presecite po širini na 2 dela.
Za fil od višanja u odgovarajući sud stavite višnje i šećer pa stavite da se šećer otopi. Posebno u 2 dl vode izmešajte gustin da nema grudvica pa ga dodajte u sud sa višnjama. Kuvajte dok se ne zgusne pa sklonite sa vatre.
Za beli krem mikserom umutite šlag po uputstvu na ambalaži pa u njega dodajte kiselu pavlaku sa prah šećerom. Mutite minut-dva najmanjom brzinom dok se sve ne sjedini.
Na tacnu za služenje stavite prvu koru, preko nje fil od višanja. pa beli krrem i preko njega stavite drugu koru.
U manji sud stavite ćokoladu izlomljenu na kocke, šećer, vodu ili mleko i sve zagrevajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi. Na kraju dodajte ulje i prelijte tortu odozgo.
Tortu dekorišite po želji, ostavite u frižider da se ohladi pa je poslužite.





Нема коментара:

Постави коментар