среда, 5. јун 2024.

Lisnate kifle

    Obožavam kifle, kako slane, tako i slatke i zaista mi nije problem da ih napravim za svoje ukućane i drage goste. Ove su malo zahtevnije za pripremu ali su zaista ukusne i listaju se, što im daje posebnu čar...

POTREBNO JE: 
oko 750 gr brašna
4 dl vode
1 kesica suvog kvasca
2 kašike šećera
2 kašičice soli
125 ml ulja
100 gr margarina
po želji sira i džema
1 jaje
prah šećer
PRIPREMA: 
    U posudu za mešenje stavite prosejano brašno, pa dodajte suvi kvasac, šećer, mlaku vodu, 3 kašike ulja, belance i so. Sve mešajte najpre varjačom a zatim rukama dok ne dobijete glatko testo.
Pokrijte ga i ostavite da naraste na toplom mestu.
U manji sud otopite margarin (ne previše), i dodajte ulje pa izmešajte.
Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na deset loptica. Svaku lopticu razvucite oklagijom i premažite je mešavinom margarina i ulja. Stavljajte jednu na drugu (tako uradite sa 5 loptica) a zatim isto ponovite i sa ostalih 5 loptica. Ostavite desetak minuta da odmaraju a zatim razvucite u krug debljine 3-4 mm i secite trouglove.
Po želji polovinu filujte sirom a polovinu džemom, urolajte, ređajte u podmazan pleh i ostavite da odmaraju desetak minuta. Odozgo ih premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 st oko 20 min. tj. dok ne porumene.
Kifle sa džemom pospite šećerom u prahu.





Нема коментара:

Постави коментар