Ovu izuzetno ukusnu, sočnu i osvežavajuću baklavu (pitu), zavoleće svi koji je budu probali...
POTREBNO JE:
500 gr kora za pitu i baklavu
350-400 gr višanja bez koštica
Fil:
3 jaja
1 šolja šećera
1 šolja jogurta
1 šolja ulja
1 šolja griza
3/4 kesice praška za pecivo
Sirup:
4 šolje šećera
6 " vode
1 kesica vanile
PRIPREMA:
U jedan sud stavite jaja, šećer, jogurt, ulje, griz i pecivo pa sve zajedno dobro sjedinite najmanjom brzinom miksera.
Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite je sa 3-4 kašike fila, pa stavite drugu koru pa i nju premažite filom a zatim stavite i treću koru pa je premažite filom pa na početku kore poređajte višnje,
pažljivo urolajte i stavite na pouljeni pleh.
Ponovite postupak dok ne utrošite sav materijal. Ukoliko vam preostane fila premažite njime rolate a u suprotnom samo uljem. Pecite baklavu na 180 -190 st (zavisno od rerne) oko pola sata, tj. dok ne porumeni.
Od vode, šećera i vanile skuvajte sirup pa njime prelijte mlaku baklavu. Ostavite je da upije sirup pa kada se dobro ohladi, secite je i poslužite.
Нема коментара:
Постави коментар