Ovaj malo neobičan rolat je ukusan, lagan, osvežavajući i jeftin i od srca vam preporučujem da ga napravite. Umesto jagoda možete koristiti i neko drugo bobičasto voće (maline, kupine)...
Rolat:
5 jaja
5 kašika šećera
1 kašika ulja
5 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Fil od jagoda:
400 gr jagoda
1 puding od vanile
5 kašika džema od jagoda
1,5 dl vode
Krem od vanile:
6 dl mleka
2 pudinga od vanile
3 kašike šećera
125 gr margarina
Još:
šećer u prahu ili
čokolada
PRIPREMA:
Umutite penasto jaja sa šećerom pa dodajte ulje, brašno i pecivo. Sve lagano izmešajte pa smesu izlijte u pleh srednje veličine na kome ste stavili pek papir i pecite na 180 st oko 15 minuta. Pečenu koru izvadite iz rerne, sklonite pek papir i odmah stavite u manji pravougaoni kalup (modlu) tako da kora prelazi preko ivice kalupa.
U sud stavite jagode, džem i 1 dl vode pa stavite da se kuva. Zasebno izmešajte puding sa vodom pa dodajte u jagode. Kuvajte dok se ne zgusne pa sklonite sud sa vatre.
U drugi sud sipajte mleko, dodajte šećer i puding i sve dobro izmešajte da nema grudvica, Stavite sud na vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre pa dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi.
Sada sipajte u kalup najpre fil od jagoda, rasporedite ga pa preko njega rasporedite krem od vanile.
Ivice kora vratite u kalup (kao na slici) i ostavite u frižider da se sve dobro ohladi i stegne.
Nakon toga rolat preokrenite na odgovarajuću tacnu.
Po želji odozgo možete posuti prah šećer ili preliti glazuru od čokolade.
Нема коментара:
Постави коментар