понедељак, 21. април 2014.

Čokoladna torta sa karamel kremom

Ovu ukusnu tortu sam pravila za Uskrs. Za koru sam koristila ovaj recept a krem sam pravila po svom izboru..
 POTREBNO JE:
ZA KORU:
2 šolje brašna
2     "   šećera
3/4  "   kakaoa
1     "   mleka
1/2  "   ulja
1     "   vruće vode
2 jaja
2 kašičice pr.za pecivo
1     "   sode bikarbone
na vrh noža soli
1 kašičica praha za instant kafu
1 vanilin šećer
ZA KREM:
1/2 l mleka
120 gr šećera
3 žumanca
4 kašike gustina
100 gr čokolade sa ukusom karamele (ili kesicu karamela)
100 gr margarina
PRIPREMA:
            U jedan sud izmešajte sve suve sastojke (brašno, šećer, kakao, pr.za pecivo, sodu bikarbonu, vanilu i so) a u drugi sve ostale sastojke (jaja, ulje, mleko i rastvorenu instant kafu u vrućoj vodi).
Vlažne sastojke sipajte u suve i mikserom dobro sjedinite dok ne dobijete homogenu smesu.
Smesu preručite u veliki pravougaoni pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite 30-35 minuta. Pečenu koru izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi pa je tek tada izvadite iz pleha i podelite je uzdužno na dva jednaka dela.
           Za krem, u jedan sud umutite žumanca, dodajte gustin i rastvorite sa malo mleka. U drugi sud stavite šećer da se otopi tj. karamelizuje. Tada nalijte ostatak mleka i pustite da provri (pazite da vam ne iskipi). Sada dodajte predhodno umućena žumanca sa gustinom i skuvajte krem dok ne dobije potrebnu gustinu. U vruć krem dodajte čokoladu i kada se otopi sklonite sa vatre. U prohlađen krem dodajte margarin i umutite mikserom.
           PS. Umesto čokolade možete dodati karamele u mleko dok se kuva.
           Na prvu koru stavite krem pa preko njega stavite drugu koru.
           Tortu prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite po želji.
                 
   

Нема коментара:

Постави коментар