Ove fantastične poslastice osvežiće vas u vreme letnjih vrućina...
POTREBNO JE:
ZA PRVI DEZERT
250 gr gotovog sladoleda od vanile
1/2 čaše kisele pavlake
2 dl punomasnog jogurta
3 kašike prah šećera
1 vanila
10 gr želatina
100 gr čokolade za kuvanje
30 gr belog ekspandiranog pirinča
50 gr putera ili margarina
ZA DRUGI DEZERT
250 gr sladoleda od čokolade
1/2 čaše kisele pavlake
2 dl punomasnog jogurta
3 kašike prah šećera
10 gr želatina
50 gr čokolade za kuvanje
1 dl soka od višanja
3 kašike gustina
PRIPREMA:
I. Za prvi dezert rastvorite želatin sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. U dublju posudu stavite skoro odmrznut sladoled, dodajte prah šećer, vanilu, kiselu pavlaku i jogurt, pa sve dobro sjedinite. Na kraju dodajte želatin koji ste sasvim malo zagrejali i sve zajedno umutite mikserom. Stavite u friz da se malo stegne. Za to vreme otopite 50 gr čokolade sa 30 gr putera ili margarina, pa kada se čokolada otopi dodajte ekspandirani pirinač, sve promešajte, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Hladnu smesu iseckajte sitno nožem ili izlomite rukama.
Duguljast uzan kalup obložite tankom alu folijom pa na dno stavite trećinu polusmrznute smese. Preko nanesite polovinu pripremljene čokolade sa pirinčem, ponovo stavite deo smese, pa ostatak čokolade sa pirinčem i na kraju ostatak smese. Pokrijte folijom i stavite u friz da se dobro stegne. Okrenite na dugačku tacnu. Na paru otopite 50 gr čokolade sa 20 gr putera pa prelijte preko dezerta.
II. Za drugi dezert uradite sve isto, samo što ćete u pripremljenu smesu dodati seckanu čokoladu i lagano izmešati. U manju posudu stavite 1 dl soka od višanja i 1/2 dl vode u koji ste rastvorili gustin i kuvajte dok se ne zgusne i ostavite da se ohladi.
Duguljast uzan kalup obložite tankom folijom, sipajte trećinu polusmrznute smese, preko nanesite polovinu želea od višanja, ponovo red smese, pa žele i na kraju ostatak smese. Pokrijte folijom i ostavite u friz da se dobro stegne. Pre služenja dezert okrenite na dugačku tacnu.
PS. Do služenja dezert držite u frizu.
POTREBNO JE:
ZA PRVI DEZERT
250 gr gotovog sladoleda od vanile
1/2 čaše kisele pavlake
2 dl punomasnog jogurta
3 kašike prah šećera
1 vanila
10 gr želatina
100 gr čokolade za kuvanje
30 gr belog ekspandiranog pirinča
50 gr putera ili margarina
ZA DRUGI DEZERT
250 gr sladoleda od čokolade
1/2 čaše kisele pavlake
2 dl punomasnog jogurta
3 kašike prah šećera
10 gr želatina
50 gr čokolade za kuvanje
1 dl soka od višanja
3 kašike gustina
PRIPREMA:
I. Za prvi dezert rastvorite želatin sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. U dublju posudu stavite skoro odmrznut sladoled, dodajte prah šećer, vanilu, kiselu pavlaku i jogurt, pa sve dobro sjedinite. Na kraju dodajte želatin koji ste sasvim malo zagrejali i sve zajedno umutite mikserom. Stavite u friz da se malo stegne. Za to vreme otopite 50 gr čokolade sa 30 gr putera ili margarina, pa kada se čokolada otopi dodajte ekspandirani pirinač, sve promešajte, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Hladnu smesu iseckajte sitno nožem ili izlomite rukama.
Duguljast uzan kalup obložite tankom alu folijom pa na dno stavite trećinu polusmrznute smese. Preko nanesite polovinu pripremljene čokolade sa pirinčem, ponovo stavite deo smese, pa ostatak čokolade sa pirinčem i na kraju ostatak smese. Pokrijte folijom i stavite u friz da se dobro stegne. Okrenite na dugačku tacnu. Na paru otopite 50 gr čokolade sa 20 gr putera pa prelijte preko dezerta.
II. Za drugi dezert uradite sve isto, samo što ćete u pripremljenu smesu dodati seckanu čokoladu i lagano izmešati. U manju posudu stavite 1 dl soka od višanja i 1/2 dl vode u koji ste rastvorili gustin i kuvajte dok se ne zgusne i ostavite da se ohladi.
Duguljast uzan kalup obložite tankom folijom, sipajte trećinu polusmrznute smese, preko nanesite polovinu želea od višanja, ponovo red smese, pa žele i na kraju ostatak smese. Pokrijte folijom i ostavite u friz da se dobro stegne. Pre služenja dezert okrenite na dugačku tacnu.
PS. Do služenja dezert držite u frizu.
Нема коментара:
Постави коментар