четвртак, 23. април 2020.

Uskršnja pogača sa jogurtom



POTREBNO JE: 
oko 700 gr brašna
1 suvi kvasac
1/2 dl ulja
2 jajeta
2 čaše jogurta
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
PRIPREMA: 
         U posudu za mešenje testa stavite 1 celo jaje i jedno belance, so, šećer, ulje, kvasac i sve varjačom izmešajte a zatim dodajte jogurt uz postepeno dodavanje brašna. Mešajte najpre varjačom a zatim prebacite na radnu površinu i mesite rukama, uz dodavanje brašna. Kada dobijete elastično testo ni tvrdo ni meko, premažite ga uljem i vratite u posudu za mešenje. Pokrijte ga providnom folijom a zatim i krpom i ostavite ga na toplom da se udvostruči. Nakon toga izručite testo na radnu površinu. Lagano od njega uzimajte po deo, pravite dugačke valjke i od njih napravite pletenicu. Stavite je u podmazanu okruglu dublju posudu za pečenje. Od ostatka testa napraite tanji valjak pa ga spljoštite da bude širine oko 3 cm a dužine oko 15cm. Duž cele dužine trake zarežite nožem na svaki cm do polovine širine trake, urolajte i stavljajte po sredini sa zarezanim delom nagore (da liči na ružu). Tako uradite dok ne popunite sredinu posude. Pokrijte i ostavite da još malo naraste, zatim odozgo premažite umućenim žumancetom i pecite dok ne porumeni. Ispečenu pogaču izvadite iz posude i umotajte u krpu.





Нема коментара:

Постави коментар