петак, 11. јун 2021.

Ledene kocke

            Odavno planiram da napravim ledene kocke i konačno su došle i one na red. Obožavam ih a verujem da im i vi ne možete odoleti a posebno onako hladne iz frižidera.
POTREBNO JE:
Za koru:
4 veća jaja
4 kašike šećera
1 kašika ulja
2 kašike kakaoa
4 kašike brašna
1/2 kesice pr. za pecivo
Za prelivanje kore: 
2 dl vode
7 kašika šećera
Za krem: 
8 dl mleka
7 kašika šećera
2 kesice vanile
1 puding od vanile
5 kašika brašna
250 gr margarina
Za glazuru od čokolade:
150 gr čokolade za kuvanje
3-4 kašike mleka ili vode 
2 kašike šećera
2 kašike ulja
PRIPREMA: 
             Odvojite belanca od žumanaca pa belanca umutite sa šećerom a zatim dodajte žumanca i sve zajedno mutite još koji minut dok smesa ne postane penasta. Dodajte ulje i na kraju mešavinu brašna, kakaoa i pr. za pecivo. Sve dobro sjedinite i pecite u uljem podmazanom i brašnom posutom plehu. Pecite na temperaturi od 180-200 st. dvadesetak minuta (zavisno od rerne). Pečenu koru izvadite iz rerne.
            U međuvremenu skuvajte šećer i vodu i mlakim prelivom prelijte koru.
            Za krem, u manju posudu sipajte oko 2 dl mleka, dodajte puding i brašno i dobro izmešajte da nema grudvica. Preostalo mleko stavite da provri sa dodatkom šećera i vanile pa u njega dodajte predhodnu smesu. Kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne pa sklonite sa vatre, pokrijte providnom samolepljivom folijom i ostavite da se hladi. Posebno umutite margarin pa ga dodajte u ohlađen krem.Sve dobro penasto umutite.
             Kremom premažite koru a preko krema prelijte glazuru od čokolade koju ćete pripremiti tako što ćete u manju posudu staviti mleko, šećer i čokoladu da se otopi na laganoj vatri, uz mešanje. Kada glazura postane glatka, dodajte ulje, izmešajte, pa sklonite sa vatre. 
             Kolač stavite da se dobro ohladi i stegne u frižideru pa ga secite na željene kocke i poslužite.







Нема коментара:

Постави коментар