Sočivo (leća) je vrsta mahunarki koja je veoma zdrava jer sadrži dosta minerala i vitamina koji su itekako potrebni našem organizmu i zato ga treba uvrstiti u naš jelovnik. Ja sam od sočiva spremila ovo jednostavno varivo koje je zaista fantastičnog ukusa...😋
POTREBNO JE:250 gr sočiva
1 manja glavica crnog luka
2 struka mladog luka
1 šargarepa
2-3 čena belog luka ili
1 struk mladog belog luka
oko 100 ge suve slanine
1,5 dl soka od paradajza
ili 1 svež paradajz
po ukusu soli i ml. bibera
1 kašika suvog bilnog začina
2 kašičice brašna
2 kašičice aleve paprike
po želji ljute papričice
i peršunovog lista
4-5 kašika ulja
PRIPREMA:
Operite sočivo pa ga potopite u hladnoj vodi da stoji nekoliko sati da nabubri a zatim ga kuvajte oko 30 min. tj. dok zrna ne omekšaju ali ne skroz.
U posudu stavite ulje i seckan crni i mladi luk, zatim šargarepu isečenu na kolutove i sve zajedno propržite oko 2-3 minuta. Dodajte seckanu suvu slaninu i pržite još 2-3 minuta uz mešanje.
Dodajte brašno i alevu papriku i sočivo sa vodom u kojoj se kuvao. Posolite, pobiberite i dodajte suvi biljni začin. Nastavite da kuvate poklopljeno na laganoj vatri dok sočivo potpuno ne omekša (po potrebi dodajte još malo tople vode). Na samom kraju dodajte sitno seckan beli luk i seckan peršun, kuvajte još minut-dva i jelo je gotovo.
Toplo varivo poslužite uz sezonsku salatu po vašem izboru.
Нема коментара:
Постави коментар