Moram priznati da je rižoto moje omiljeno jelo jer ga mogu modifikovati u zavisnosti od sezone kada ga spremam. Za ovaj rižoto sam koristila masnoću u kojoj sam pekla pile i ona je dala poseban ukus jelu. Naravno, vi možete koristiti i obično ulje a ukus se neće bitno promeniti.
POTREBNO JE:
oko 200 gr pirinča
150 gr suve slanine
1 struk mladog crnog luka
1 struk mladog belog luka
1 šargarepa
1 paradajz
1 paprika
po želji peršunovog lista
po ukusu soli i ml. bibera
1 kašičica suvog biljnog začina
pola kašičice rendanog svežeg đumbira
1 kašičica aleve paprike
4-5 kašika ulja
PRIPREMA:
Na ulju kratko ispržite seckanu suvu slaninu pa je izvadite iz suda. Na istom ulju stavite šargarepu sečenu na kolutove, isečen mladi crni luk, sitno seckanu papriku i paradajz i sve zajedno pržite 2-3 minuta a zatim dodajte predhodno opran pirinač i sasvim malo vode. Dinstajte neprestano mešajući uz postepeno dodavanje vode. Nakon desetak minuta dinstanja vratite proprženu slaninu u posudu, pa dodajte isečen mladi beli luk, đumbir, posolite, pobiberite, dodajte suvi začin i alevu papriku.
Sve dobro izmešajte, pa nalijte još oko 2 prsta mlake vode. Poklopite i ostavite da se krčka na laganoj vatri oko 15 minuta. Na samom kraju dodajte seckan peršun pa sud sklonite sa vatre.
Jelo ostavite poklopljeno jer će na taj način pirinač upiti višak tečnosti.
Naravno, poslužite ga toplo uz salatu po vašem izboru.
Нема коментара:
Постави коментар